Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 съвета за по-ниско кръвно наляганe

Ако стойностите на кръвното ви наляга­не са 140/90, трябва да се обърнете към лекар. Той ще ви назначи лечение, но вие можете и сами да си помогнете. Ето как­во трябва да правите:

1. Движение

30-40 минути ходене в бързо темпо 3-5 пъти седмично. Полезно е да редувате ходенето с плуване и каране на колело. Но не допускайте преумора, усещане на дискомфорт и задъхване.

2. Алкохол под контрол

Не повече от 50 мл концентрат, или не повече от 120 мл вино, или не повече от 500 мл бира на ден за мъжете, а за жените два пъти по-малко.

3. Калий

Трябват ви 5-6 г на ден. Калият подобрява дейността на сърдечния мускул за сметка на засиленото отделяне на урина. Над 0,5 г калий се съдържат в 100 г сушени кайсии, боб, морско зеле, сушени сини сливи, стафи­ди, грах, картофи (печени с кожицата). До 0,4 г калий на 100 г се съдържат в телешко­то месо, свинското, рибата треска, хека, скумрията, калмарите, овесените ядки, зеления грах, доматите, червеното цвекло, репичките, зеления лук, касиса, гроздето, кайсиите, прасковите.

4. Внимателно със солта

Не повече от 5 г на ден (чаена лъжичка без връх). Проучвайте съдържанието на сол в продуктите, които купувате: над 0,2 г натриев хлорид на 100 г е много (колбаси, пушена риба, доматен сос и сок, кашкавал, маслини); под 0,1 г на 100 г е малко (ориз, овесени ядки, плодове, зеленчуци, картофи, прясно месо, птиче месо, риба, трици). Редица продукти включват натрия под формата на други соли (например бензоат или глутамат), а не само като хлорид.

5. Измерване на холестерола

5,2 ммол/л холестерол в кръвта е нормата. Ако вашите показатели са над нея, време е да минете на диета и да пиете препарати, които намаляват равнището му в кръвта.

6. Оптимално тегло

Като се разделите с 5 кг от телесната си маса при наднормено тегло, вие ще намалите и горната, и долната стойност на кръвното налягане.

7. Плод-зеленчук

450-600 г пресни плодове и зеленчуци на ден. Растителните влакна извеждат от организма излишния холестерол и така пре­дотвратяват прогресирането на атеросклерозата.

8. Магнезий

Увеличете употребата на продуктите, богати на магнезий. Той има съдоразширяващо и диуретично действие, подпомага про­филактиката на спазмите на кръвоносните съдове. Този минерал се съдържа в изобилие в пълнозърнестия ръжен хляб, в овесената, пшеничната, елдената, ечемичната каша, червеното цвекло, морковите, зелената салата, магданоза, черния касис, орехите, бадемите.

9. Водата с мярка

Не повече от 1,5 л течност на денонощие, а при наличие на отоци до 800 мл. Има се предвид цялата течност, включително чай, супа, компот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *