Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 вида храни, които предизвикват увреждащи ДНК-то възпаления

Някои храни могат да причинят възпаления в тялото, които да увредят ДНК-то, да повишат инсулиновата резистентност и риска от сериозни заболявания

храни, причиняващи хронични възпаления
Пушеното и пърженото са изключително вредни

Тялото използва възпалителниte процеси, за да се пребори с определени заболявания и наранявания, но хроничните възпаления могат да бъдат изключително опасни.

Хроничните и дълготрайни възпаления:

  • Могат да увредат ДНК-то, което да доведе до раково заболяване
  • Повишават инсулиновата резистентност, което увеличава риска от диабет
  • Стимулират натрупването на плаки в артериите, което води до образуването на съсиреци и сърдечни заболявания

Рискът от хронично възпаление се влияе значително от нещата, които ядем. Захарта, преработеното месо и пържените храни са сред главните причинителни на възпалителни процеси. Избягването на тези храни със сигурност ще помогне за ограничаване от подобни състояния и риска от прерастването им в сериозни заболявания.

 

4 вида храни, които повишават риска от хронични възпаления:

 

  1. Храни, съдържащи големи количества захар

Захаросаните продукти и напитки увеличават риска от възпаление по 2 начина:

  • Захарта стимулира производството на мастни киселини в черния дроб. „Тези киселини са вредни за здравето и увеличават вероятността от появата на хронично възпаление”, казва Велонда Андерсън, диетолог и главен изпълнителен директор на Sweet Potato Delights.
  • Яденето на сладки храни кара тялото да произвежда повече от хормона инсулин, който от своя страна може да увеличи телесните мазнини. „Това е вредно, защото мастните клетки произвеждат токсички химикали в тялото, които водят до възпаление”, казва Даян Джавели, клиничен диетолог в „Медицинския центъра на Университета на Вашингтон” и собственик на Belly by Javelli.

“Ограничаването на храните, съдържащи много захар като торти, бисквити, бонбони и газирани напитки е ключово за поддържането на телесните мазнини под контрол”, допълва още Джавели.

Даян Джавели, клиничен диетолог в „Медицинския центъра на Университета на Вашингтон” и собственик на Belly by Javelli
  1. Преработено и червено месо

Преработените меса са месни продукти, които са консервирани чрез изсушаване, осоляване, пушене или добавяне на консервиращи химикали.

Примери за преработени меса са:

  • Бекон
  • Деликатесни колбаси
  • Кренвирши

Както преработените, така и червените меса съдържат големи количества наситени мазнини. Всички проучвания в областта откриват, че прекаляването с червеното и преработеното месо може да причини затлъстяване и увеличава риска от възпаления в организма.

 

  1. Някои видове мазнини за готвене

Повечето често срещани мазнини за готвене съдържат омега-6 мастни киселини. Омега-6 не са непременно лоши – те набавят енергия на тялото. Въпросът е, че омега-6 мазнините, трябва да бъдат добре балансирани с омега-3, за да са полезни. Омега-3 мастните киселини се набавят от храни като сьомга, скумрия и ленено семе. При консумация на прекомерни количества омега-6 се нарушава баланса между мастните кислини в тялото, което предизвиква възпаление.

Омега-6 се съдържат в големи количества в:

  • Царевичното олио
  • Слънчогледовото олио
  • Шафлоновото масло
  • Фъстъченото масло

 

  1. Пържено

Пържените храни са сред основните виновници за появата на възпалителни процеси в тялото.

Те съдържат изключително големи количества омега-6 и трансмазнини. „Пържените храни стимулират синтеза на съединения в тялото, нарчени крайни продукти за напреднала гликация, известни също като AGE. Тези съединения директно стимулират възпаленията в организма”, казва Андерсън.

 

Може да противодействате на възпалението с определени храни

 

Има много хранителни продукти, които могат да помогнат в борбата с хроничните възпаления. Те са основно храни, които изобилстват от антиоксиданти и омега-3, които активно действат за намаляване на нивата на възпалителни протеини в организма.

Задължително добавете следните храни в ежедневната си диета:

  • Мазни риби
  • Екстра върджин зехтин
  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Горски плодове
  • Ядки

 

Храненето е сред най-важните фактори за предпазване от хронични възпаления

 

Дълготрайните възпалитени процеси са сериозна заплаха за здравето. Избягването на храни с високо съдържание на захар, полуфабрикати и червено месо ще помогне да ограничите риска от възпаления и сериозни заболявания значително.

За предпазите организма си е нужно диетата ви да съдържа много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. „Ако цялостната ви диета е добра, случайното хапване на нещо сладко или мазно няма да бъде проблем и може да си го позволите. Ключът е в количеството”, казва Джавели.

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *