Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доверете се, но проверете: 11 неудобни въпроса, които трябва да зададете на първа среща

Първата среща е времето, което може да реши перспективите на съюза между двамата влюбени

среща

Възможно е преди тази среща да сте говорили известно време онлайн, или пък да се познавате отпреди това. И все пак, ако започнете да се срещате официално има някои въпроси, които трябва да зададете, дори и ако вече сте говорили на някоя близка или на същата тема. Защото: едно е да се четат, друго е да се наблюдават реакциите на човека срещу вас.

Ето няколко неудобни (на пръв поглед) въпроси, които ще ви помогнат да решите и да разберете дали имате съвместно бъдеще.

При първата среща повечето хора се страхуват и притесняват да не покажат нетактичност и да изплашат събеседника. Поради това, толкова важни, но „срамни“ теми остават без внимание. Прозрачният диалог е ключът към успешната среща, дори и да е последна, и да осъзнаете, че не искате да изграждате връзка с този човек.

Алена Шах

Заедно с психолога Алена Шах* разбираме какво е важно да попитате на първа среща и как да го направите, така че срещата да не се превърне в интервю за позицията на партньор в живота.

1. Какво можеш да ми кажеш за семейството си и отношенията с родителите си?

Семейните отношения от детството формират представите ни за личния живот – моделите на поведение на родителите ни влияят на нашите нагласи, навици и концепции. Ето защо такъв въпрос ще ви помогне да разберете какви ценности са важни за събеседника и каква любов е свикнал да получава. Хармоничните взаимоотношения в семейството създават основата за емоционална стабилност и адекватно възприемане на себе си – човек е свикнал да вижда здравословна проява на грижа и любов, а в зряла възраст ще търси партньор, подобен на себе си. В същото време не бързайте да правите заключения, ако семейното преживяване на събеседника не изглежда твърде добро: реалността на човек до голяма степен зависи от неговия избор в настоящето.

2. Ако парите не съществуваха, какво би направил?

Този въпрос ще бъде интересен и за двамата: събеседникът ви ще може да прояви въображение и вие ще разберете какви са неговите ценности в областта на материалното. Ако човек в такъв сценарий откаже каквато и да е дейност, иска да напусне работата си и да „стане свободен“, тогава най-вероятно сега има проблеми със самоопределянето и търсенето на житейска мисия.

3. Печелиш ли достатъчно, за да задоволиш нуждите си?

Въпросите за парите могат да изглеждат нетактични и материалистични на първа среща. Но за много хора е важно незабавно да разберат финансовото ниво на събеседника и това е нормално. Игнорирайте притеснението, че той или тя ще си помисли нещо лошо за вас. Опитайте се да започнете диалог по тази тема възможно най-деликатно – можете да стартирате, като говорите за сферата на дейност.

Не забравяйте, че говоренето за пари не е нещо, от което трябва да се срамувате. В крайна сметка вашата представа за жизнения стандарт трябва да съответства на идеите на партньора ви, за да изградите хармонични взаимоотношения.

4. Как се отнасяш към приятелството между мъж и жена?

Този въпрос крие дълбок смисъл – събеседникът ще говори за склонността си към ревност (ако има такава) и как възприема отношенията на партньора с противоположния пол. Сравнете неговия отговор с вашите възгледи и решете дали ще ви е удобно с такъв човек. В крайна сметка, ако той или тя вярват, че приятелството между мъж и жена не съществува, тогава във връзка с него ще трябва да се откажете от някои приятелства и познанства и постоянно да доказвате своята лоялност.

5. Какъв е твоя работен график?

По-лесно е да изградите общи планове за отдих и забавление, когато знаете предварително колко време събеседникът е готов да посвети на взаимоотношенията и какво от значение за него (какви са неговите приоритети). Можете да обсъдите как и кога сте свикнали да почивате и работите и защо тази опция е удобна за вас. Това ще ви помогне да намерите общ език.

6. Съществува ли такова нещо като справедливост?

Отговорът на този въпрос ще разкрие подробностите за жизнената позиция на човек и ще каже дали той има способността да поема отговорност за действията си. Ако събеседникът вярва, че светът е несправедлив към него, че получава по-малко от другите, тогава най-вероятно човекът избира позицията на жертвата и прехвърля отговорността за своите неуспехи към външни фактори.

Ако събеседникът вярва в справедливостта и осъзнава, че резултатът до голяма степен зависи от неговия избор, тогава той заема позиция на възрастен и е готов да създаде своя собствена комфортна реалност.

7. Кое е най-важното нещо в живота за теб?

Събеседникът ще говори за какво живее. Отговорът ще обясни много: неговите планове, значението на действията и мечтите. Ценностите заемат ключово място в хармоничните отношения – за потенциалните партньори този момент не трябва да съвпада напълно, но ако има обща визия за щастлив живот, тогава вашият съюз има бъдеще.

Лошо е, ако вашите ценности в много отношения са противоположни или различни от неговите: в бъдеще може да възникнат ситуации на неразбиране във взаимоотношенията. Ще е необходимо да се правят компромиси, за да се създаде общо пространство, в което и двамата ще се чувствате комфортно.

8. Какви са плановете ти за следващите пет години?

Ние сами формираме нашите цели, мечти и сме отговорни за тяхното изпълнение. Не забравяйте да зададете този въпрос, ако отговорното отношение на потенциалния партньор към живота е важно за вас. В същото време, ако се интересувате от тази тема, бъдете готови за факта, че събеседникът може да зададе контра въпрос: а ти имаш ли мечти, цели и планове за следващите пет години?

Когато говорите за онова, което искате да постигнете в бъдеще, вие поглеждате зад кулисите на живота на един потенциален съюз. Във връзката има място за вашите собствени планове и обща визия за развитие, така че ще бъде страхотно, ако може да видите цялата перспектива предварително.

9. Как се отнасяш към факта, че една жена е реализирана, работеща, и че ще иска да продължи да доказва себе си професионално?

Всеки има различни представи за ролята на жената в семейството. Ако за вас е важно да изграждате равнопоставени взаимоотношения, да се реализирате в кариерата и да се развивате по всякакъв възможен начин, партньор, който има обратното мнение, определено не е подходящ за вас.

10. Кое е най-смелото нещо, което някога си правил?

Има две причини, поради които този въпрос е важно да се зададе на първа среща. Първо, неговият или нейният отговор може да ви даде представа колко приключенска или смел е човека. Второ, това обикновено води до много забавно прекарване.

Проучване от 2014 г. установи, че 71% от възрастните смятат, че чувството за приключение е привлекателна черта на потенциалния партньор. Така че размяната на истории за някои безстрашни преживявания може просто да запали тази търсена искра.

11. Грижиш ли се за здравето си?

Човек, който се грижи за здравето си, е отговорен не само към своето, но и към здравето на партньора си. И това може да включва не само провеждане на профилактични изследвания и прегледи по график. Грижа за здравето е дори нещо толкова банално като хигиена на работа и почивка, всекидневен душ, спортуване, хранене, ваксинации. Здравето може да бъде на последно място, но никога не трябва да е пренебрегвано.

Няколко съвета за добра среща

❤ Не задавайте въпросите по списък. Поддържайте оживен диалог и изберете момента, в който би било подходящо да попитате за нещо, предложени от горния не особено изчерпателен, но важен списък с въпроси.

❤ Събеседникът ви може да откаже да отговори на въпроса. Не приемайте това като обида – всеки има право да мълчи.

❤ Преформулирайте въпроса, ако ви се струва твърде директен. Ако не можете да направите това, опитайте се да преминете през тема, близка до този проблем.

❤ Не забравяйте, че не е срамно да се интересувате от позицията на събеседника, но показването на вашето мнение е нормално. Бъдете отворени за диалог.

❤ Доверете се на емоциите си. Никой въпрос и отговор не могат да заменят вашето впечатление от първата среща.

❤ Не забравяйте, че основната цел на вашата среща е да се забавлявате добре.

* Алена Шах е практикуващ учител-психолог и коуч, експерт в областта на женската реализация и себепознание, автор и водещ на обучения, ментор на експерти.

Източник: www.marieclaire.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *