Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да намалим риска от вредните въздействия на лекарствата?

Много от тях възник­ват заради нарушаване правилата на прием на лекарствата. Предози­рането е сериозен про­блем, особено когато максимално поносимата доза доста превишава терапевтичната.

Рискът от предози­ране често е причина, заради която лекарите отдават предпочита­ние на един препарат пред други, ако ефектив­ността им е близка – но едните са безопасни, ако случайно се превиши дозата.

Скоростта на раз­витие на странични­те ефекти зависи от начина, или по-точно от пътя, по който се приема препаратът: апликациите и инхала­циите предизвикват по-бърза реакция с по- редки опасни състояния. Докато приемът на ле­карствата с инжекции е с по-бавно действие, но по-неблагоприятно.

Важна роля играе и употребата на храна, защото тя Влияе на ско­ростта на усвояване на лекарства – или забавя тяхното действие, или точно обратното – уве­личава го. Хранителни­те вещества могат да си взаимодействат с ле­карствата и да засилят техния отрицателен ефект. В кашкавала например се съдържат биологичноактивни вещества, които са налице и в ня­кои лекарства. Става дума за веществата тирамин и хистамин, ко­ито непременно ще ока­жат странични ефекти, ако се приемат и от храната, и от лекар­ството.

Нека не забравяме и това, че антибиоти­ците потискат усвоя­ването на необходими за организма вещества – витамини от групата В, защото именно анти­биотиците потискат естествената чревна флора. А присъствието на храна в червата от­слабва противомикробното действие на сулфаниламидите.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *