Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аспиринът стана на 100 години, но дали е безвреден?

Великото откритие на 20 век съвсем не е безобидно. Аспиринът е опасен за деца до 12 години!

Наскоро най-популярното лекарство в света стана на сто години. Сега ежегодно се употребяват повече от петдесет милиона опаковки аспирин. Англичаните го приемат във вид на прах, американците предпочитан таблетките, а французите – под друга форма. Популярността на аспирина се обяснява това, че той се смята за абсолютно без­вреден.

Е това е една от най-разпространените заблуди. Аспиринът е опасен за деца до дванадесет години. Освен това много внимателно трябва да се отнасят към това лекарство и язваджиите, както и болните с хроничен гастрит. Също и тези, които страдат от алергия, астма, неконтролирано високо кръвно, хронични тежки заболявания на черния дроб и бъбреците. Това се отнася и за хората с нарушения в кръвообращението.

Аспиринът е противопоказан и за жените с нарушен менструален цикъл, при които има голяма загуба на кръв, разбира се, противопоказано е да го приемат и болните с порфирия.

Група изследователи твърдят в свой доклад, че  в САЩ ежегодно умират  шестнадесет хиляди и петстотин души от самостоятелен прием на аспирин и други подобни препарати. Реална опасност представлява и интоксикацията с аспирин. Учените отбелязват, че в ограничени количества салициловата киселина, която е резултат от разпада на аспирина в организма, се свърза с белтъчините в кръвта. Но при продължително използване на аспирин в големи дози той частич­но се намира в свобод­но състояние и може да послужи за интоксикация в организма. Много хора проявяват изразена хиперчувствителност към аспирина. Дори малки дози могат да предиз­викат симптоми на от­равяния при тези хора: главоболие, сънливост, потиснатост и звън в ушите. А големите дози могат да доведат до нарушаване работата на черния дроб, особено при хора, страдащи от ревматизъм и заболявания на съединителната тъкан.

Следва да отбележим, че хроничното отравяне се развива много бавно – ранен признак може да е звън в ушите или глухота. При тежка интоксикация настъпва нарушаване на киселинно-алкалния баланс, хипервентилация на белите дробове и вътрешни кръвоизливи. Никога не забравяйте, че само лекарят може да предпише едно или друго лекарство, а не съседката. Често може да се чуе препоръката да се сложи таблетка аспирин на болния зъб, за да спре да боли. Обаче подобен съвет може да донесе повече вреда, отколкото полза. Следва да запомните завинаги, че аспиринът е ацетил-салицилова киселина, способна да предизвика изгаряне на лигавицата и на венците.

В последно време се появи още една заблуда, свързана с аспирина. Ня­кои смятат, че след като той съществува повече от 100 години, значи има растителен произход. Това е пълна безсмислица, затова уточняваме: аспи­ринът, продаван в апте­ките, е химичен препарат със сложна технология на производство.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Научете още любопитни факти за аспирина…

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Аспиринът стана на 100 години, но дали е безвреден?

  1. Pingback: Аспиринът е опасен за здравето?! | Лекува нет

  2. Pingback: Спиреята – естественият аспирин | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *