Начало / Болести и лечение / Заразни болести / Как въздействат вирусите и ултравиолетовите лъчи ?


Как въздействат вирусите и ултравиолетовите лъчи ?

Не е известна причината за възникването на този вид туберкулоза. Очевидно е, че определена роля играят наслед­ствеността, вирусите, ултравиолетовото излъчване и някои препарати. Предполага се, че имунната система на такива болни е генетично по-възприемчива към въздействието на външните фактори като вирусите и ултравиолетовото излъчване.

Кожната туберкулоза може да се предизвика от няколко десетки лекарства, но в повече от 90 на сто от случаите това става заради приема на няколко вида лекарства – едно от тях, наречено хидралазин, лекува хипертония, хининът също е сред тях, фенитоин против епилепсия, както и два други силно действащи препарата – единият против туберкулоза, другият против артрит. За щастие лекарствената кожна тубер­кулоза се среща много рядко и минава от само себе си след прекратяване приема на лекарството. Но вие все пак имайте предвид този факт.

Известно е, че при някои жени протичането на кожната туберкулоза се влошава по време на менструация. Това по­казва, че женските полови хормони играят определена роля в развитието на болестта.

ВНИМАНИЕ!

Обривът при дискоидната кожна туберкулоза има червеникав цвят, обаче не предизвиква болки и сърбеж. В 5-10 на сто от случаите дискоидната кожна туберкулоза преминава в системна.

Логично е тя да се проявява с много повече симптоми, дори комбинация от симптоми. Най-честите оплаква­ния са слабост, немного висока температура, болки в мускулите и ставите, язви в устата, обрив по лицето, повишена чувствителност на кожата към светлината, развиват се плеврит и перикардит, както и т.нар. синд­ром на Рейно, при който се нарушава кръвоснабдяването в пръстите на ръцете и краката.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*