ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чай от глухарче – против отоци, за здрави кости и превенция на рак

Пиенето на чай от глухарче крие множество ползи за здравето, за които не сте и подозирали

чай от глухарче

За повечето хора глухарчетата са просто жълт цъфтящ плевел, който се появява в трвните площи и градините. Но това растение, официално наречено „Taraxacum officinale”, отдавна се използва в билковата медицина заради ползите за здравето, които носи.

Глухарчетата са безопасни за консумация сурови, но ако това не ви звучи особено изкушаващо, може да пробвате да ги сварите на чай. Чаят от глухарче най-често се прави от печен корен, но някои хора използват и цялото цвете.

В тази статия ще ви запознаем с научно изследваните ползи от пиенето на чай от глухарче и ще ви дадем рецепта за приготвянето му.

 

5 научно доказани ползи от пиенето на чай от глухарче:

 

1. Облекчава отоци (свързани със задържането на вода)

Чаят от глухарче дейста като естествен диуретик, което означава, че увеличава уринирането и подпомага изхвърлянето на течностите, които тялото задържа.

Тъй като диуретиците помагат за премахването на излишните течности от тялото, чаят от глухарче може да облекчи подуванията, които се дължат на задържането на вода”, казва д-р Джанел Ким, специалист по китайска медицина, сертифициран билкар и основател на „JBK Wellness Labs”.

корен от глухарче
д-р Джанел Ким, специалист по китайска медицина, сертифициран билкар и основател на „JBK Wellness Labs”

2. Полезен е за черния дроб

„Този чай се използва за насърчаване на чернодробната функция в холистичната медицина от векове”, категорична е Ким.

Предварителните проучвания показват, че това може да се дължи на способността на глухарчето да увеличава притока на жлъчка, което помага за детоксикация на черния дроб и облекчаване на чернодробни заболявания.

 

3. Предпазва от ракови заболявания

Глухарчетата съдържат антиоксиданти, включително витамин A, както и фенолни съединения и флавоноиди. Тази комбинация от съединения има мощно антиоксидантно действие и неутрализира свободните радикали.

Намалявайки оксидативния стрес върху тялото, може да се ограничи риска от много хронични заболявания, включително рак.

„Смята се още, че глухарчето подобрява обновяването на клетките и ограничава растежа на раковите клетки”, допълва Ким. На този етап това е теория, но самият факт, че предпазва от свободните радикали е достатъчен, за да смятаме, че предпазва от тежки хронични заболявания.

 

4. Регулира нивата на кръвната захар

Глухарчето е богат източник на разтворими фибри (инулин), които помагат за контролиране на резките скокове на кръвната захар. Освен това инулинът е вид сложен въглехидрат, известен като фруктоолигозахарид, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата.

Здравият микробиом на червата и високото съдържание на фибри помагат за контолирането на диабет тип 2.

 

5. Укрепва костите

Растението е изключително богат източник на витамини и минерали, включително витамин А и витамин K, които играят ключова роля за поддържането на здравината на костите.

 

6. Облекчава запек

Чаят от корен на глухарче може да помогне за облекчаването на някои леки храносмилателни проблеми като газове и запек. Тъй като е течност, той помага за оводняването на храносмилателната система и помага за облекчаването на запек.

 

Рецепта за приготвяне на чай от глухарче (с корен от глухарче):

 

Коренът от глухарче, независмо дали сте го събрали сами и сте го изсушили или изпекли, или сте го закупили от магазин, може да къкри в гореща вода, за да си приготвите обикновен чай. Вкусът се подобрява значително, ако предварително изпечете корените.

Печенето на корените става лесно. Просто ги поставете в тиган на котлона на среден огън и разбърквайте често, докато не станат златистокафяви.

Приготвяне на чай:

Корените от глухарче трябва да покъкрят, за да освободят полезните си съединения, така че вместо да ги заливаме с вряла вода, ще се наложи да ги варим на слаб огън за около 20-30 минути.

Приготвянето е изключително лесно. Във вряща вода на слаб огън добавете корена от глухарче, като на всеки 250 мл вода се добавя по 1 супена лъжица нарязан корен. Чаят може да се съхранява охладен в продължение на 2-3 дни, преди да изгуби свойствата си.

Може да се пие по чаша всеки ден, но е добре да се консултирате с лекаря си, ако пиете определени лекарства или имате проблеми с бъбреците.

Източници: https://www.insider.com/; https://www.healthygreensavvy.com/; https://www.pixabay.com/

ГЕНОТРОН - концентрирана формула с екстракт от глухарче
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 6 до “Чай от глухарче – против отоци, за здрави кости и превенция на рак

  1. Диана каза:

    За черен дроб-поликистозен кое е по-добре-корен или листа на глухарче?
    Времетраене на приемането?
    Благодаря

    • Ангелина каза:

      Продава се в онлайн магазина и във физическите магазини на Zoya.bg. Парчетата са малко едри и понеже са сухи корени трудно пускат за чай,но могат да се смелят или пък да се киснат по-дълго. Има не особено приятен вкус, но не твърде неприятен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *