ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е респираторен дистрес синдром?

Респираторен дистрес синдром (RDS) е дихателно заболяване, което засяга новородените. RDS рядко се наблюдава при доносени бебета. Синдромът е по-често при недоносени бебета, родени около шестата или повече седмици преди датата определена за раждане. RDS е по-често при недоносени деца, защото белите им дробове не са в състояние да произвежда достатъчно сърфактант. Сърфактант е течност, която покрива вътрешната страна на белите дробове. Той помага на белите дробове да се отворят, така че бебето да може да вдиша въздух след като е родено. Липсата на кислород при новородените може да доведе до увреждане на мозъка и други органи при бебето. Повечето бебета, които развиват RDS показват признаци на проблеми с дишането и липсата на кислород още при раждането или в първите няколко часа след раждането. RDS е един от най-честите заболявания на белите дробове при недоносени деца. Тя засяга около 10 на всеки 100 недоносени бебета в Съединените щати например. В действителност, при почти всички бебета, родени преди 28-та седмици от бременността се развива RDS. RDS обикновено се развива в първите 24 часа след раждането. Някои бебета с този синдром се възстановяват напълно, но други остават с по-слабо развити бели дробове. Такива бебета обикновенно имат по-малко здрави въздушни торбички и малки кръвоносни съдове в белите си дробове, а тези малки кръвоносни съдове са необходими както алвеолите за правилното дишане.

Благодарение на последните медицински постижения, повечето бебета, които имат RDS и тежат повече от 1 килограм при раждане може да оцелеят въпреки, че за тях трябва да се полагат някои по-специални медицински грижи. Някои бебета развиват усложнения от RDS или от неговото лечение. Тези усложнения може да са астма, слепота или увреждане на мозъка. Съществуват някои фактори, които може да увеличат риска детето ви да развие респираторен дистрес синдром (RDS). Тези фактори са:

  • Преждевременно раждане. Повечето случаи на появата на RDS е при бебета родени преди 28-та седмица от бременността.
  • Стресът по време на раждане на бебто особенно, ако майката загуби много кръв при раждането.
  • Инфекция.
  • Диабет.
  • Спешно цезарово сечение.
  • Планирано цезарово сечение, които се правят още преди белите дробове на бебето да са напълно развити.

Признаците и симптомите на респираторния дистрес синдром (RDS) обикновено се появяват при раждането или в рамките на първите няколко часа, които следват. Те включват:

  • Бързо, повърхностно дишане.
  • Издърпване на гърдите по-надолу и между ребрата с всяко вдишване.
  • Спиране на бебето да диша за няколко секунди. Това състояние се нарича апнея.
  • Белодробви усложнения като колабирал бял дроб, изтичане на въздух в гръдния кош и кървене в белите дробове.

Бебета с RDS често се нуждаят от поддръжка докато белите им дробове започнат да произвеждат достатъчно сърфактант. Бебета, които имат RDS се лекуват с антибиотици назначени им от лекуващия лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво е респираторен дистрес синдром?

  1. Pingback: Лесни идеи да предпазим здравето си у дома – мухъла | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *