БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо съдосвиващите капки за нос са опасни?

Вазоконстрикторните капки за нос предизвикват свиване на съдовете. Те съдържат субстанции като ксилометазолин или оксиметазолин

капки за нос
В студения сезон мнозина посягат към съдосвиващите капки за нос като най-евтиното и достъпно средство за справяне с хремата. Те помагат моментално, но причиняват редица опасни странични ефекти, чието отстраняване ще отнеме много повече време, отколкото ако трябва да лекувате хремата по друг начин.

Опасност №1. Пристрастяване

Когато предписва съдосвиващи капки, лекарят предупреждава, че те могат да се използват не повече от 5 дни (най-добрият вариант е 2-3 дни).

При продължителна употреба се развива ребаунд ефект (ребаунд ефектът се характеризира със завръщане на симптомите). Тези лекарства възстановяват назалното дишане чрез свиване на кръвоносните съдове. Но след като действието на вазоконстрикторните капки приключи, съдовете се разширяват още повече, кръвопълненето на носните раковини се увеличава и дишането през носа става проблематично.

За да се възстанови назалното дишане, капките трябва да се използват отново. В резултат на това интервалът между инстилациите става по-кратък, необходимо е увеличаване на дозата за облекчаване на състоянието и след това лекарствата престават да действат.

Носът от своя страна губи способността си да работи самостоятелно. Назалното дишане става невъзможно дори след прилагане на капките.

Да се ​​отървем от зависимостта към капките за нос е много по-трудно, отколкото да се отървем от настинка. В такива случаи обикновено се предписват локални кортикостероидни лекарства, които трябва да се приемат продължително време.

Сергей Агапкин,

„Ако няма ефект от консервативното лечение, може да се наложи хирургична операция за възстановяване на назалното дишане – традиционна долна конхотомия (пълно или частично отстраняване на носната лигавица) или щадящи лазерни технологии “, обяснява Сергей Агапкин, лекар, психолог, автор на няколко книги за здравето и правилното хранене и телевизионен водещ.

Опасност №2. Главоболие

Вазоконстрикторните капки имат системен ефект. Това означава, че техното съдосвиващо действие се простира не само върху съдовете на носната кухина, но и, например, върху съдовете на мозъка. Това може да причини не само главоболие, но и намаляване на когнитивните способности (внимание, памет, и др.). За щастие, това е временно. Освен ако не използвате вазоконстрикторните капки дълго време, щедро и постоянно).

Опасност №3. Сърдечни нарушения

Продължителната неконтролирана употреба на вазоконстрикторните капки може също така да причини вазоспазъм, сърцебиене и повишено кръвно налягане. Ето защо препоръките на FDA (Food and Drug Administration – US Food and Drug Administration ) подчертават, че вазоконстрикторните капки не се препоръчват на пациенти с високо кръвно налягане и патологии на сърдечно-съдовата система.

Александър Мясников

Александър Мясников, кардиолог, смята, че съдосвиващите капки могат да причинят тахикардия и впоследствие да са причина за инфаркт на миокарда при хора с хипертония или сърдечни заболявания.

Опасност №4. Токсичен ефект

Отравянето с нафазолинови лекарства (активното вещество на вазоконстрикторните капки) е сравнително честа причина за хоспитализация на деца в токсикологичните отделения. В много страни употребата на нафазолин при деца е прекратена или е забранена (включително и в България). Въпреки това, има случаи на използване на такива капки, закупени от съседни страни.

Основните симптоми на отравяне с нафазолин са слабост, сънливост, бледност, студена и влажна кожа, гадене, понижена телесна температура, забавен сърдечен ритъм и свиване на зениците. Ако подозирате такова отравяне, трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ. За деца под две години смъртоносната доза нафазолин е 10 mg.

Правилно използване

Всички тези опасности означават ли, че капките трябва да се изхвърлят напълно? Да се направи това, уви, не е лесно – в някои ситуации те са наистина незаменими. Преди всичко, трябва да спазвате правилата за употреба на тези лекарства:

– използвайте спрей, а не капки – оборудван е с дозатор;
– използвайте бебешки капки – те имат по-малка концентрация;
– редувайте вазоконстрикторни капки за нос със спрейове с морска вода – действат бързо, ефективно и не предизвикват пристрастяване.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *