Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ечемичена вода: ползи и противопоказания + рецепта за приготвяне

За ползите от пиенето на ечемичена вода започва да се говори все повече. Тук ще ви разкрием какви точо са те и как да си приготвите лечебната напитка

ечемичена вода
Ечемикът е много богат източник на витамини, минерали и други хранителни вещества

Ечемичената вода е освежаваща напитка с много хранителни и здравословни качества. Тя се приготвя от ечемик, сварен с вода и се добавя малко лимонов сок, след което може да се овкуси с канела и/или мед.

Някои хора предпочитат да оставят ечемиченото зърно в напитката, а други прецеждат само течността. Това се отразява на хранителния състав, енергийната стойност и фибрите, които се съдържат в ечемичената вода.

 

5 здравословни ползи от пиенето на ечемичена вода

 

  1. Осигурява важни хранителни вещества

Ечемикът е сред най-старите зърнени храни, които хората консумират. Много често се използва за варене на бира, но всъщност има и много ценен хранителен състав. Той съдържа:

  • Разтворими фибри
  • Фолиева киселина и витамини от група B (B1, B3, B6)
  • Минерали и микроелемнти като калий, желязо, магнезий, фосфор, селен, цинк и мед.
  • Голямо количество антиоксиданти

 

  1. Спомага за контролиране на холестерола

В ечемичените зърна има много интересен компонент, който помага за борбата с високите нива на холестерол и други мазнини в кръвта – бета-глюкани.

Това са вид разтворими фибри, който присъстват в зърнените култури, но в най-големи количества се съдържат в ечемика и освеса. Проучвания доказват, че диети, създадени за намаляване на лошия холестерол, който съдържат ечемик дават много добри резултати.

 

  1. Регулира нивата на глюкоза в кръвта

Някои изследвания предполагат, че ечемичената вода спомага за контролирането на нивата на кръвна захар след хранене. Това действие се дължи отново на бета-глюканите.

Тези две ползи (контрол на глюкозата и липидите в кръвта) значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и осигуряват защита на кръвоносните съдове.

 

  1. Подпомага храносмилането

Ечемичените зърна са изключително богати на фибри. Фибрите са ключови за храносмилателната система, тъй като спомагат за изтласкването на несмилаемите остатъци по протежение на стомашно-чревния тракт.

 

  1. Спомага отслабването и контролирането на теглото

Отново, това действие се дължи на наличието на огромни количества фибри в нефилтрираната ечемичена вода. Много изследвания подкрепят идеята, че диетите, които включват ечемик или ечемичена вода, са идеални за отслабване и ограничаване на глада.

 

Противопоказания и нежелани ефекти от консумацията на ечемичена вода

 

Много храни и напитки са напълно безопасни за консумация за повече от 90% от хората. Въпреки това, те не са подходящи за всеки и могат да доведат до здравословни проблеми и нежелани реакции при определени хора. Това се отнася и за ечемичената вода.

 

  • Може да причини стомашен дискомфорт
    Един от основните полезни компоненти на ечемика е и неговия най-голям недостатък. Високо количество фибри, които се съдържат в непрецедената ечемичена вода, може да причинят газове, подуване на корема и стомашни спазми, ако се прекали с консумацията на ечемичена вода.

 

  • Може да съдържа много захар
    Някои домашни рецепти и продукти на пазара съдържат големи количества захар или други подсладители. Проверете внимателно ететикетите или съставките на рецептата, преди да консумирате или да си направите напитката вкъщи.

 

  • Съдържа глутен
    Ечемичените зърна са една от зърнените храни, които съдържат глутен, поради което е противопоказно да се консумират от хора, страдащи от цьолиакия и непоносимост към глутен.

 

Рецепта за приготвяне на ечемичена вода и как и кога да я пиете

 

За да си направите ечемичена вода у дома се нуждаете от следното:

  • ¾ чаша перлен или нормален ечемик на зърна
  • 2 лимона
  • 6 чаши вода
  • 1 ч.л. канела
  • 2-3 с.л. мед, ако искате да подсладите напитката (не се препоръчва за хора, страдащи от диабет)

Приготвяне и консумация:

Първо е нужно да изплакнете ечемика добре. Плакнете го, докато водата не остане бистра, след като е минала през него. Сложете го в тенджера с водата, сока и кората от лимоните. Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън в продължение на 30 минути.

След 30 минути може да прецедите течността (а може да я консумирате и със зърната) и да я съхраните в буркан или стъклена бутилка. Запазете зърната ечемик, защото можете да ги използвате като добавка към салата, кисело мляко или зеленчукова супа.

Ако искате, може и да оставите зърната в ечемичената вода и да ги пиете заедно с нея, за да се възползвате от цялото количество фибри (подходящо за хора, които искат да отслабнат).

Относно това, колко точно от водата трябва да пиете, изследванията все още не могат да определят препоръчителни количества за консумация. Затова е най-добре да въвеждате напитката в диетата си бавно и в умерени количества.

Източник: https://steptohealth.com/

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес

ечемичена вода ползи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *