ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ставите са в опасност: Какво е инфекциозен артрит?

Според статистиката всеки трети пациент, който търси консултация с ревматолог се оплаква от възпаление на ставите


Причината се крие в инфекциите. Такова заболяване изисква незабавна медицинска помощ, тъй като може бързо да разруши ставата. В същото време има и обратна страна – 70% от хората, които посещават лекар навреме, могат да се отърват от проблема. Какво е инфекциозен артрит?

„Инфекциозен артрит е възпаление на ставата от инфекциозен характер, както подсказва името. Причинителите на този вид патология могат да бъдат бактерии, вируси, гъбична флора, паразити“, казва Евгений Перецманас, доктор на медицинските науки, заслужил лекар на Руската федерация.

Евгений Перецманас

Инфекциозен артрит настъпва, тъй като в ставната капсула възниква остро или хронично възпаление. Инфекцията може да се разпространи в синовиалната течност и меките тъкани, които обграждат ставата. След това болестта може да се развие по различни начини. Понякога са необходими няколко часа преди появата на първите симптоми, а друг път този процес отнема до 10 дни. Патогените отделят вещества, които насърчават прикрепването им към ставните повърхности и разяждат хрущяла. С увеличаване броя на микроорганизмите ситуацията става необратима.

Причинителите често са ​​стафилококи, стрептококи, парвовируси, борелиоза, туберкулоза и др.

Рискова група

Евгений Перецманас отбелязва, че инфекциозният артрит застрашава особено следните хора:

• тези, които имат отслабен имунитет;
• пациенти с хронични заболявания, особено ако са с ревматоиден характер;
• хора, които страдат от инфекциозни заболявания на други органи и системи, тъй като инфекцията навлиза в ставата по -често по хематогенен или лимфогенен път.

„Захарният диабет, затлъстяването и дефицитът на витамини също се считат за предразполагащи условия за инфекциозен артрит. Тези, които често и редовно са изложени на физическо претоварване, също могат да бъдат отнесени към рисковата група“, отбелязва Евгений Перецманас.

Как се лекува инфекциозен артрит

Този вариант на патологията артрит, казва лекарят, изисква различно лечение. Например етиологично, когато е необходимо да се потисне микрофлората. Може да се наложи и хирургично лечение – ендопротезиране или пластична хирургия. Хирургическата интервенция се използва за разрушаване на ставните повърхности.

Евгений Перецманас предупреждава, че навременната профилактика е най-добрият вариант да се пропуснат усложненията.

„Възможностите за превенция включват лечение на хронични заболявания, които могат да доведат до развитие на инфекциозен артрит. Трябва да се избягва физическото претоварване”, съветва лекарят.

Ако страдате от артрит с инфекциозен характер, е необходима рехабилитация.

„Според статистиката почти половината от пациентите след инфекциозен артрит имат контрактура (ограничение на движението). Ако говорим за усложнен ход на заболяването, тогава могат да се развият сериозни усложнения, като сепсис и дори смърт“, казва Евгений Перецманас.

Ярък представител

Един от най -ярките представители на инфекциозния артрит е ставната туберкулоза. Това е патология, причинена от микобактерия туберкулоза. Рисковата група за такова заболяване, отбелязва специалистът, по същество е същата като при неспецифичен коксит, тоест нетуберкулозен.

„Разбира се, хората с туберкулоза на други органи и системи, включително белите дробове, имат повишен риск от развитие на такава патология. Тези, които влизат в контакт с пациенти с туберкулоза, също трябва да се внимават”, предупреждава специалистът.

Такъв инфекциозен артрит се развива, когато микобактерията навлезе в ставата, по -често по хематогенен път.

В този случай започват да се появяват следните симптоми:

• болка;
• ограничаване на движението;
• подуване;
• повишаване на локалната температура;
• развитие в някои случаи на гнойни абсцеси и фистули.

Лечението, както в случая с общите правила при инфекциозен артрит, предполага, че е необходимо да се наблегне предимно на терапията на основното заболяване, тоест туберкулозата. Ако говорим за късните етапи на развитие, тогава се използва хирургическа интервенция.

Профилактиката съответно е същата като за общата група на инфекциозния артрит. Освен това трябва да се изключи контакт с пациенти, които имат доказана туберкулоза, отбелязва Евгений Перецманас.

„Ако се започне лечение на туберкулоза на ставите в ранните етапи, тогава ще бъде възможно човек да се възстанови в по-голямата част от случаите. Не препоръчвам отлагане, тъй като при напреднали форми на заболяването се увеличават рисковете от образуване на фистула, проблеми с двигателната функция на ставите, а често – до 85% от случаите – се развива увреждане“, казва Евгений Перецманас.

Ако говорим за прогнози, тогава когато инфекциозният процес утихне, можете да се възстановите. Но ако формата на заболяването е пренебрегната, тогава възстановяването на ставата остава проблем. Много лекари сега работят по нейното разрешаване, казва специалистът. Така например в Русия има уникална разработка за лечение на такива заболявания-двустепенна артропластика, използваща собствен модел на дистанционер, наситен с антимикробни лекарства с противотуберкулозна активност.

Отчита се и индивидуалната чувствителност на микроорганизма. Една от задачите е да се ускори времето за лечение и да се намали периодът на принудително обездвижване, така че възстановяването на човек да бъде по -бързо и по -ефективно.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *