Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Артериалните присадки са много издръжливи

Байпас-операцията се извършва, когато има значителни стеснения или запушвания на големи коронарни съдове. Тежка е, защото много често се извършва при извънтелесно кръвообращение-функцията на сърцето и на белите дробове се поема от машината „сърце-бял дроб”, но също така се практикува, а напоследък и предпочита-на биещо сърце.

При операцията хирурзите взимат сегмент от здрав кръвоносен съд от друга част на тялото на пациента и създават с негова помощ „заобиколен път” , по който кръвта успява да премине, избягвайки стесненията или запушена секция от артерията. Този сегмент се нарича артериална или венозна присадка, в зависимост дали се взима от артериите или от вените на болния.

Артериалните присадки са много по-издръжливи във времето, те не се запушват или стесняват дълго време-над 80-90% в продължение на 5 години, което се смята за добър резултат. Венозните нямат такъв дълъг живот и често се запушват. Тогава отново се получава стенокардни оплаквания-болки, дискомфорт във гърдите.

След операцията много пациенти могат да се върнат към нормалния си начин на живот, но при някои се налага ограничаване на активността поради слабост на сърдечния мускул. След малък сърдечен инфаркт, пациентите могат дори да се върнат на работа след 2 седмици. При среден по обем сърдечен инфаркт се налага постепенно увеличаване на физическата активност в рамките на 4 седмици. А при голям инфаркт се предвижда по-дълъг възстановителен период-над 6 седмици, през които пациентите трябва да избягат силни физически усилия и други натоварвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *