ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Излагането на кожата на екстремни температури може да доведе до появата на акне

Акнето е възпаление на кожата, което причинява черни точки, белите и червени петна, които обикновено се нарича „пъпки“. Най-често срещаният тип акне е акне вулгарис (вулгарис означава често). Лекарите наричат ​​обостряне на акне лезиите пъпки. Акнето се появява най-често по лицето, но също може да се появи и по гърба, гърдите и ръцете. Акнето засяга около 90% от подрастващите и около 30% от хората на възраст между 20 и 40 години. Акнето е заболяване, което не застрашава човешкият живот, но може да доведе до сериозни и постоянни белези по кожата.

Акнето се появява при хора на които мастните жлези са свръхактивни. Тези жлези обикновенно произвеждат малко количество себум, но когато имате акне те произвеждат повече себум и по този начин блокират фоликулите и бактериите могат да се движат свободно.

Много хора смятат, че яденето на нездравословна храна и шоколад предизвикват появата на акне това обаче не е така причината е хиперфункция на мастните жлези. Изследванията пък показват, че стресът може да засили акнето, но в никакъв случай не го предизвиква, както се смяташе досега.

Неща, които дразнят кожата ви също може да са причина за акне, това са:

  • Триенето на дрехите.
  • Контакт с куче, ако то ви оближе например.
  • Контакт на кожата с някои спортни съоражения.
  • Определена козметика.
  • Излагане на кожата на екстремнни температури.
  • Прием на кортикостероидни лекарства.

Симптомите на акнето включват:

  • Черни точки, които се появяват на повърхността на кожата и които не оставят белези.
  • Кистички или гнойни пъпки, който са най-често срещаният тип акне.
  • Дълбоки гнойни пъпки и кисти, който обикновенно са подути и пълни с гной и са болезнени на пипане.

Акне, което се появява по гърба и гърдите. Това е най-трудния тип акне за лечение. След този вид акне обикновенно остават много неприятни белези по кожата. Този вид по-често засяга мъжете.

Лечението на акнето може да се проведе с различни кремове и лосиони, съдържащи бензол пероксид, салицилова киселина, гликолова киселина или сяра. С тях лечението трае около 2 седмици, но след това трябва да се прилагат периодично за да не се появи акнето отново. Ако акнето е по-сериозно може да се прибегне до лечение с антибиотик или ретинова киселина, която се прилага директно върху кожата. За по-дълбоко акне може да се използват инжекции с колаген или лазарен пилинг.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Излагането на кожата на екстремни температури може да доведе до появата на акне

  1. Pingback: Бързи мерки срещу възпалението на кожата на лицето при бръснене | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *