ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Парацетамолът убива черният дроб

Лекарства от този род премахват болката, но увреждат черния дроб, защото в състава им има ацетаминофен-същият толкова популярен парацетамол. Почти 20 000 американци ежегодно попадат в болницата с увреждане на черния дроб, предизвикан от прекалената употреба на ацетаминофен. Дженифър Кинг от Северозападния университет в Чикаго подчертава, че хората купуват „ на поразия” обезболяващи, забравяйки за тяхната потенциална токсичност.

Изследователската група на Кинг попитала 45 човека за отношението им към тези лекарствени средства. В крайна сметка 19 човека заявили, че те реално четат съставките изписани на етикетите. Но само 4 човека били осведомени за това, че основен компонент на друго популярно средство е пак ацетаминофенът. Оттук е налице реалната опасност от предозирането. Учените предлагат да се разработи универсална маркировка за ацетаминофена, която да съдържа информация за максималното допустимата дозировка и възможните негативни последствия за черния дроб. Освен реакция от страна на черния дроб, ацетаминофенът може да предизвика анемия, бъбречни колики и алергия, изразяващи се в кожни обриви.

И така, черният дроб може да увреди, ако приемате 10 и повече грама ацетаминофен. Първите симптоми се проявяват през следващите 12 часа и могат да се изразят в кома, аритмия и дори летален изход.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Парацетамолът убива черният дроб

  1. Pingback: Знаете ли, че…Наричат парацетамола „Хапчето на смъртта”! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *