Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 пробиотични храни за подобряване на храносмилането (РЕЦЕПТИ)

В тази статия ще откриете рецепти за пробиотични храни за подобряванe на храносмилането и чревната микрофлора

подобряванe на храносмилането

Много е важно всеки ден да консумирате храни, които подобряват чревната микробиота. Има някои пробиотични храни, богати на живи микроорганизми, които могат значително да подобрят храносмилането и цялостното задравословно състояние.

В тази статия ще споделим с вас рецептите за 3 вкусни пробиотични храни и напитки, които ще ви помогнат да балансирате храносмилането. Тъй като те изискват различни процеси на ферментация, ние ще ви обясним как да ги направите стъпка по стъпка.

 

Какво представляват пробиотиците и как действат за подобряване на храносмилането?

 

Пробиотичните храни съдържат голямо количество полезни живи микроорганизми. Когато ги консумите, те остават активни в червата и благоприятстват храносмилането и микробиотата. А както най-вероятно знаете – цялостното здраве е тясно вързано с храносмилателната система.

Най-добрият начин да си набавиоте пробиотични бактерии е чрез яденето на ферментирали храни. И е най-добре да си ги направите у дома. Това е така, защото някои от продуктите, които може да намерите на пазара са претърпели процеси като пастьоризация, която премахва пробиотчните бактерии от тях.

 

Пробиотични храни за подобряване на храносмилането (РЕЦЕПТИ): 

 

  1. Кефир – едно от най-добрите пробиотични средства

Кефирът съдържа полезни бактерии, които се получват при ферментацията на млякото. Може да приготвите този млечен продукт у дома.

Продукти:

  • 1 чаша прясно мляко (250 мл)
  • 2 супени лъжици кефирни нодули

Приготвяне:

Затоплете леко млякото, прелейте го в стъклен съд и добавете кефирната гъба към него. Покрийте съда с кърпа или марля, за да може сместа да диша. Оставете я да ферментира на стайна температура за около 24 часа. Прецедете течността добре и добавете захар или мед, ако искате да подсладите напитката.

 

  1. Напитка от ананасови кори

Ако харесвате ананас, трябва да знаете, че може да използвате кората му, за да приготвите една от най-вкусните пробиотични напитки. Може да я ферментирате със захар, за да направите освежаваща и много здравословна напитка.

Продукти:

  • 1 голям ананас или 2 средни по големина
  • 1 чаша захар (200 г)
  • 4 чаши вода (1 литър)

Приготвяне:

Измийте добре плода и го обелете. Поставете кората в голям буркан, заедно със захарта и водата. Затворете буркана добре. Оставете кората да ферментира между 4 и 7 дни, като отваряте буркана по 2 пъти дневно, за да може сместа да поема въздух. Когато е готова, прецедете добре и я пийте студена.

 

  1. Кисело зеле

Киселото зеле е една от най-известните ферментирали храни. Ферментирането на зелето позволява то да се яде през цялата година, когато няма друг начин да се съхрани.

Продукти:

  • 1 голямо прясно зеле
  • 1 супена лъжица сол (15 г) на всеки два килограма зеле

Приготвяне:

Първо, измийте зелето и отстранете всички листа, които не са в добро състояние. Нарежете го на тънки ивици. Започнете да редите редове зеле и да ги посипвате със сол, докато не запълните буркана. Може да намачкате зелето, когато го слагате в буркана, за да пусне сока си. Оставете го да ферментира за около месец-два. И след ферментацията, и зелето, и сокът ще са пълни с пробиотични бактерии, които гарантират здравето на стомаха и червата.

Източник: https://steptohealth.com/

пробиотик и пробиотични храни
УанБиотик – пробиотик с над 200 милиарда живи бактерии във всяка капсула!

подобряване на храносмилането

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *