ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бъбреците и сърцето страдат: Защо не трябва да пиете вода неконтролируемо?

Дори децата днес знаят за нормата от 2,5 литра вода на ден

вода
Водата трябва да се пие според нуждите на организма

Лекарите редовно препоръчват да се консумират повече течности, за да се улесни работата на организма, защото човек, както знаете, е 70% вода. Течността е необходима за нормалния състав на кръвта, храненето на мозъка, отстраняването на токсичните вещества от тялото и нормализиране работата на стомашно-чревния тракт. С нейна помощ е по-лесно да отслабнете и да запазите младостта по-дълго. Въпреки това, заради желанието да поддържат фигура или да направят лицето по-гладко, по-сияйно и със здравословен блясък, много хора забравят, че водата също трябва да се пие правилно. Така например, 2,5 литра е дневна доза, а не единична доза.

Олга Саакян, ръководител на терапевтичното отделение на клинично-диагностичния център „Мединцентър“, обяснява защо е вредно желанието да се пие предварително и повече вода, както и кои органи страдат от излишната хидратация.

водата
Олга Саакян

Популярната препоръка да се пие повече вода

Една от популярните препоръки днес е да пиете 1,5-2 литра вода на ден. Друго не по-малко популярно мнение е да се пие вода когато се почувства жажда. Тъй като водата е най-важният компонент на тялото, нейния специфичен обем достига 70%, а в процеса на живот губим влага (с пот, урина и т.н.). За да функционират нормално всички системи и органи, човек трябва да възстанови водния баланс.

Физиолозите са изчислили, че средната дневна норма вода за здрав човек е до 40 мл. на 1 кг. телесно тегло. Например жена с тегло 60 кг се нуждае от около 2,4 литра вода на ден (само на ден, не наведнъж). Трябва също да се има предвид, че при определени условия (горещо време, сауна, активно спортуване и тежък физически труд), тялото губи повече течности, което означава, че в такива случаи трябва и да пиете повече.

Поддържайки необходимия воден баланс, ние създаваме благоприятни условия за функционирането на нашето тяло и като бонус получаваме добро здраве. В случай на липса на вода в тялото, вискозитетът на кръвта се увеличава, доставката на кислород към тъканите намалява, пулсът и дишането стават по-чести, появява се чувство на жажда, понякога замаяност и в резултат на това ефективността намалява.

Най -добре е да утолите жаждата с чиста „жива“ (филтрирана, изворна) вода. Трапезната и лечебно-минералната вода, която е много полезна в малки количества и при определени заболявания, не се препоръчва за ежедневно възстановяване на водния баланс, поради високото съдържание на минерални соли. Тази вода се използва най-добре според указанията на вашия лекар.

вода пиене
Най-добра за пиене е филтрираната вода

Вреда от водата

Въпреки това, твърде много вода няма да помогне, а ще навреди. Излишната вода може да повлияе негативно на вашето здраве. При прекомерен прием на течности е възможно да възникнат храносмилателни проблеми, а натоварването върху бъбреците и сърцето се увеличава. При изчисляване на дневния воден баланс е необходимо да се вземат предвид както чистата вода и напитките, така и водата, съдържаща се в храната (например в течните супи съдържанието на вода може да бъде 60%, а в зърнените храни – 40%). И това е въпреки факта, че мнозина просто препоръчват да не броим нищо допълнително, освен самата вода.

Има хора, които трябва да бъдат много внимателни с водата и да използват препоръките за пиене на течности само когато е посочено. Например, при хронични състояния като хипертония и бъбречна недостатъчност е необходимо да се намали приема на течности и стриктно да се спазват препоръките на лекуващия лекар. А здравите хора не трябва да забравят за здравия разум.

Интоксикация с вода

Прекомерната хидратация може да доведе до интоксикация с вода. Това се случва, когато количеството сол и други електролити в тялото стане твърде разредено. Хипонатриемията е състояние, при което нивата на натрий (сол) стават опасно ниски.

Ако електролитите паднат ниско твърде бързо, това може да бъде фатално. Смъртта от свръххидратация е рядка, но може да се случи.

Има два основни типа свръххидратация:

Повишен прием на вода

Случва се, когато се пие повече вода, отколкото бъбреците могат да отстранят с урината. Това може да доведе до събиране на голямо количество вода в кръвта.

Задържане на вода

Това се случва, когато тялото не може да се отърве правилно от водата. Няколко медицински състояния са причина да се задържа вода.

И двата вида са опасни, защото нарушават баланса между вода и натрий в кръвта.

Някои състояния и лекарства причиняват свръххидратация, като карат тялото да задържа повече течности. Те включват:

⨀ застойна сърдечна недостатъчност;
⨀ чернодробно заболяване;
⨀ бъбречни проблеми;
⨀ синдром на неадекватна секреция на антидиуретичен хормон (АДХ);
⨀ нестероидни противовъзпалителни средства;
⨀ неконтролиран диабет.

Други състояния и лекарства могат да причинят повишен прием на течности, като ви направят изключително жадни. Те включват:

⨀ шизофрения;
⨀ екстази (различни видове синтетични наркотици);
⨀ антипсихотични лекарства;
⨀ диуретици.

Какви са симптомите на свръххидратация?

Може да не разпознаете симптомите на свръххидратация в ранните й стадии. С напредването на състоянието често срещаните симптоми включват:

⨀ гадене и повръщане;
⨀ главоболие;
⨀ промени в психичното състояние като объркване или дезориентация.

Нелекуваната свръххидратация може да доведе до опасно ниски нива на натрий в кръвта. Това може да причини по-тежки симптоми, като:

⨀ мускулна слабост , спазми или
гърчове;
⨀ безсъзнание;
⨀ кома.

Ако тренирате или извършвате тежък физически труд, опитайте се да пиете 2 до 4 чаши вода на час. Ако сте активни повече от час, спортните напитки също са опция. Те съдържат захар, заедно с електролити като натрий и калий , които губите с потта. Нека жаждата също ви води по време на упражнения или работа. Ако сте жадни, пийте повече.

Ако имате заболяване като диабет, ХСН или бъбречно заболяване, говорете с вашия лекар за лечение и препоръчана диета. Свържете се с него и ако изпитвате необичайна жажда. Това може да е знак за медицински проблем, който трябва да се лекува.

Източници: healthline.com, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *