ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Време за живот: Как да прекараме последните 30 години от живота си?

По-рано се смяташе, че животът буквално завършва с получаване на първата пенсия

живота
За да разнообразите живота след пенсионирането е нужно много малко

Човек престава да бъде необходим на обществото, и в най-добрия случай посвещава живота си на децата и внуците.

Сега обаче това се е променило. Старостта отваря нови хоризонти, сигурна е психотерапевката Варвара Сидорова.

В интересно време живеем. Хората живеят по-дълго, чувстват се по-добре. Общото благосъстояние е по-високо, така че има все повече възможности човек да не работи след пенсионирането, за да има повече свободно време.

Варвара Сидорова

Отношението към възрастта зависи от очакванията, които обществото налага. Няма биологично оправдано отношение към себе си на която и да е възраст. Днес мнозина се надяват да живеят още 20, 30, а защо не и 40 години, след като навършат 50. И в живота на човека се оформя неочакван период, в който изглежда, че всички житейски задачи вече са изпълнени, и въпреки това има много време пред себе си.

Повечето от нас си спомнят времената, когато хората се пенсионираха (жените на 55, мъжете – на 60) с усещането, че животът почти е свършил. Пред пенсионера има само, както сме свикнали да го наричаме, време за оцеляване.

И добре си спомняме, че мъж на 50 в детството ни беше възрастно същество с корем и без коса, и то не само защото ние сме били малки. Това беше същество, което е не просто старо, а направо древно, чете вестник през повечето време, седи на пейка в парка или се занимава с някакви много спокойни дела. Никой не е очаквал, че мъж на 50, например, ще се омъжи отново. Или пък, че ще стане баща за първи път. Някога това изглеждаше странно.

Още по-странна беше жена на 50 години, която е решила да спортува или да ходи на танци, например

Вариантът, че на 40-годишна възраст може да имате деца, дори не се разглеждаше. Нещо повече, имаше вероятност да чуете изявления от рода на: „Какъв срам, тя роди на 42“.

Имаше такъв социален стереотип, че втората половина от живота трябва да бъде тиха, че човек вече не трябва да има специални желания. Той е изживял живота си добре, и сега е в подкрепа на по-младото поколение, помагайки за домакинската работа и отглеждането на внуците. Той има обикновени и тихи удоволствия, защото възрастният човек има малко сили и почти никакви желания. Той просто продължава да живее.

Съвременният мъж на петдесет години се чувства добре, силен е, жизнен е и почти винаги излъчва непресторена ведрост

Някои все още имат малки деца. И тогава човекът се оказва на кръстопът. От своя дядо и прадядо модерният 50-годишен човек знае, че това е времето, би трябвало да си каже: „било, какво било“. Днес, обаче съвременната култура ни казва – бъдете вечно млади, а медицината и фармакологията правят възможно това.

И ако се вгледате в рекламите, може да видите как старостта напуска масовото съзнание. Там го няма достойния и красив образ на спокойната старост. Помним от приказките, че старците обикновено са мъдри, статични хора, с дълги бради и уморен поглед. Всичко това сега липсва. Днес хората над 50 са активни и жизнени, и често могат да бъдат объркани с 40-годишни.

Но как да организират младоликите и енергични възрастни оставащите 20-30-40 години от живота им?

Съвременният градски жител променя не само начина си на живот, но и професията си. Хората на 50-60 години започват да търсят ново занимание. Ако не могат да го практикуват като професия, ще го превърнат в хоби.

Тези, които откриват нови дейности за себе си, дори не отдават значение на един такъв сравнително труден житейски период, като пенсионирането.

Не се опитвайте да изглеждате секси или привлекателни. Не търсете любов, търсете приятелство

Като се погледнат в огледалото някои възрастни хора (предимно жени) изпитват желание да подобрят това, което виждат, или поне да го направят да изглежда така, както е било преди три-четири десетилетия. Възможно е промяната, която идва с остаряването, да ви изплаши в началото. Но колкото по-малко усилия полагате да изглеждате „като на 30“, толкова повече ще харесвате себе си. Едно е да се чувстваш млад (тогава това е изписано и на лицето), друго е да правиш всичко възможно, за да изглеждаш на годините, на които не си.

Има още едно важно нещо: често бъркаме, особено напоследък, сексуалната привлекателност и способността да предизвикваме любов. Не винаги трябва да предизвикваме сексуално желание, достатъчно е просто да умеем да се харесваме.

Съвременната култура, особено списанията или телевизионните реклами и предавания, ни казват да изглеждаме секси. Но е странно да изглеждаш секси на 60, особено ако не ти се иска.

Всички разбираме, че на 60 години една жена може да бъде обичана от различни хора. Тя може да бъде обичана от децата, внуците, бившия си съпруг, позабравен любовник, домашните любимци. Не се опитвайте насила да изглеждате секси или привлекателни на всяка цена. Не търсете любов, търсете разбиране и неподправена обич. По-лесно е, а и по-полезно за самочувствието.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *