ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 съвета за преодоляване на зависимост към алкохол или наркотици

Тук ще ви запознаем с няколко полезни съвети и методи за преодоляване на зависимост към субстанции.

преодоляване на зависимост

Много хора, страдащи от зависимост към субстации, не търсят лечение за пристрастяването си. Най-честата причина за това е, че те не искат да се изправят пред тежката истина за положението си. Също така много от тях изпитват страх от това, какво може да се случи, ако потърсят помощ.

В тази статия ще ви дадем някои съвети и напътствия, с които може да помогнете на себе си или на близките си, които страдат от зависимост към субстанции. Ще разгледаме различни практики като използването на хранителни добавки, промяна на диетата, физическа активност др. за подпомагане в борбата със зависимостта.

 

  1. Хранене и диета

Независимо дали става въпрос за алкохол или наркотици, зависимостите обикновено водят до лоши хранителни навици или дори липса на хранене. Някои субстанции, например амфетамин или метамфетамин и др., тотално лишават организма от чувството за глад и карат пристрастения да не се храни. А хората, които пият алкохол обикновено консумират хранително бедни и нездравословни продукти. И в двата случая тялото и мозъка страдат.

Когато мозъкът не получава нужните хранителни вещества, за да функцинира, това засяга когнитивните процеси и емоциите. Всъщност някои изследвания показват, че диетичните интервенции са много ефективни за облекчаване на симптомите на депресия.

Всеки, който е зависим, ще потвърди, че стресът, тревожността и депресията са ключови фактови, влияещи върху продължителността на залоупотребата с дадено вещество. Тези състояния пречат на процеса на преодоляване на зависимост.

Физическото възстановяване е само един аспект на борбата с пристрастяването. Но то играе ключова роля и за психическите процеси по дългия път към свободата от зависимостта.

 

  1. Хранителни добавки

Понякога доброто хранене не е достатъчно за пълно възстановяване. Тогава може да се наложи пиенето на хранителни добавки.

Цитоколин, известен още като CDP-холин първоначално се използва като невропротективен агент. Последните години започва да се изследва и ефективността му за лечение на пристрастявания. Приемът на цитоколин може да бъде от полза за преодоляване на зависимост по 2 начина. Първо, той повишава нивата на ацетилхолин, който е основен невротрансмитер, отговорен за паметта, мисълта и спососбността за уачене. Второ, пиенето на CDP-холин подпомага и производството на допамин, който е друг важен невротрансмитер, отговорен за чувството удоволствие и настроението.

И двете функции са много полезни за ограничаване на глада за вещества при пристрастените.

 

  1. Физическа активност и упражнения

Здраво тяло, здрав ум. Датско проучване открива, че упражненията и физическата активност са ефективен инструмент за преодоляване на зависимост от различни видове. Резултатите показват, че 2/3 от участниците в проучването са намалили значително количеството наркотици или алкохол, което приемат. Голям процент от тях дори успяват да спрат приемането на пристрастяващи субстанции с помощта на редовното спортуване.

Все пак преодоляване на зависимост не може да бъде постигнато единствено с физическо натоварване. То служи като помощно средство в комбинация с всички останали мерки, които се взимат за отказване на вредните вещества.

 

  1. 12-стъпкови програми

Тези програми за лечение на пристрастяване се основават на принципте, установени от „Анонимните Алкохолици” в края на 30-те години.

12-стъпковите програми залагат на духовни принципи, но не бива да се бърка с религиозните такива, тъй като те ясно разграничават религиозността в своята литература. В програмата се говори за висша сила, но всеки участник сам преценя за себе си, каква е тя. Това може да варира от най-широкоразпространените религии до по-абстрактни понятия като вселенска енергия.

12 стъпковите програми не трябва да се бъркат със секти, тъй като те не са от религиозен характер. Те учат на духовни принципи като честност, вяра, почтеност, приемане, смирените и др.

Важното е човекът, с желание за преодоляване на зависимост, да бъде преведен през всички 12 стъпки на програмата от друго лице, което преди това ги е минало. Програмите са напълно безплатни, което ги прави достъпни за всеки, който желае преодолее страданието си и да остане трезвен.

Източник: https://www.getholistichealth.com/

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол

преодоляване на зависимост

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *