Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-разпространените митова за рака

Ракът е неизлечим, диагнозата рак означава смърт

Истината. Това не съответства на дейст­вителността. Най-добре го доказва статис­тиката. Ще посочим само няколко примера. Средно се излекуват повече от 70 на сто от болните. Цифрата е по-висока, ако болестта бъде открита в ранен стадий. Стандартният показател „оцеляване в следващите пет години“ за рак на млечната жлеза, открит в ранен стадий, е цели 98,1%; за рак на шийката на матката – 91,7%; за рак на правото и дебелото черво – 89,7%. Много е важно да разберете необходимостта от редовни профилактични прегледи на всеки човек – дори и да не подозира онкологична патология у себе си.

 

Ракът напада човека отвън. Ракът е заразен

Истината. Този мит е стар и отхвърлен от науката много отдавна. Въпреки че и досега не е проучена докрай природата на туморите, многократно е доказано, че в организма на чо­века постоянно се появяват „ракови“ клетки. Но имунната система на здравия човек много добре се справя с тези клетки. Обаче наличи­ето на рисковите фактори – хронични болести, някои инфекцйи, вредните навици, стресовете, некачествената храна и т.н. – всичко това може да създаде ситуации, когато имунната систе­ма вече не е в състояние да унищожава бързо делящите се клетки. Така се появяват злокачествените новообразувания, наречени рак. И още: невъзможно е човек да се зарази с рак, както не може да се зарази с диабет или хипертонична болест. Нееднократно са провеждани изследвания на онкологичните болести сред лекарите-онколози. Единстве­ният вирус, предизвикващ рак, е човешкият папиломен вирус. Но вече има ваксина.

 

Лечението на рака винаги е сложно и болезнено. То провокира странични ефекти

Истината. За пореден път подчертаваме – откриването на онкологичната болест в ранен стадий е залог за резултатно лечение. В много клиники се провежда безболезнена и много ефикасна процедура – биопсия. Естествено, че ако болестта е открита в по-късен стадий – това предполага по-сложно лечение. Но и тук през последните години се постигна съществен прогрес. Например пак в някои реномирани клиники се използват съвременни апарати, наречени линейни ускорители за провеждане на радиотерапия. Така се съкращава времето за облъчване на пациента и освен това снопчето частици се насочва непосредствено върху злокачественото образувание, което намалява въздействието върху здравите органи.

 

Хирургичното лечение на рака води до разпространяване на метастази, защото в раната попада въздух

Истината. Туморните клетки могат да се разпространяват след операцията само в един случай – ако тя не е извършена професионал­но. Ако този пишман-хирург никога не е чувал за абластика. Попадането на въздух тук няма никакво значение. Няма съмнение, че опитът и квалификацията на хирурга в онкологията са крайно важни. От вас зависи да попаднете на добър специалист.

 

Ракът е най-страшната болест

Истината. Въпреки че проблемът е сред най-актуалните, ракът не е нито най-разпрос­транената, нито най-опасната болест на съвре­менността. Всички хора боледуват и рано или късно умират от някаква болест. По данни от Световната здравна организация сред всички причини за смърт, заради онкологична болест са починали само около 17%. Починалите от сърдечносъдови болести са около 50%, на останалите по-тежки болести се падат 30-35 %. Ако хората никога повече не боледуват от рак, средната продължителност на живота ще нарасне само с една година. Ако обаче никой в този свят никога не боледува вече от затлъстяване, тогава средната продължителност на живота ще нарасне с цели четири години. Така че нека говорим за рака без суеверен страх, така, както говорим за хепатита, за инфаркта и другите болести, които къде-къде по-малко плашат болните.

 

По-добре да лекуваме рака в чужбина

Истината. Там във всички случаи ще бъде по-скъпо. Вярно, засега е по-успешно лечени­ето в чужбина, причините са много, не само квалификацията на специалистите. Но и тук, в България, можете да се доверите на един истински професионалист.

 

По-рано не е имало рак

Истината. Думата рак е от древногръцки и според една версия нейният произход е свър­зан с това, че в древни времена, не знаейки за съществуването на болестта, са я обозна­чавали по някакъв забележим признак. Затова са направили аналог с крайниците на рака. Освен това във всички, останали и до наши дни медицински трактати, има описания на злокачествените тумори, както и на методите на диагностика и лечение. При изследване на една от египетските мумии в костите й били открити характерните за костните метастази изменения на структурната тъкан.

Преди двеста-триста години средната продължителност на живота била 35-45 години и нашите предци просто не са доживявали до рака. Увеличаването на продължителността на живота само по себе си е довело до увели­чаване на броя заболели от рак. Едно време невинаги са можели да поставят и точната диагноза, затова не са посочвали и точната причина за смърт. Само по себе си подобре­ното качество на диагностиката на рака пред­полага тази диагноза да се постави на повече хора. А в резултат на лечението в развитите страни сега до 3 на сто от населението живее с излекуван рак. Голяма част от тези хора могат да се смятат за напълно оздравели.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Най-разпространените митова за рака

  1. Pingback: Алтернативни лекове за рак на млечната жлеза | Лекува нет

  2. Pingback: Стресът може да повлияе за изграждане на доброкачествените клетки в злокачествени | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *