Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънчеви бани – вредно или полезно е продължителното излагане на слънце?

По колко време е полезно да седите на слънце през лятото, вредни ли са редовните слънчеви бани? Тук ще намерите отговорите на тези въпроси.

Слънчеви бани вреди
Прекомерното излагане на директна слънчева светлина крие големи рискове за здравето

Всеки харесва целуната от слънцето кожа с лек загар. В края на краищата лекият тен не е вреден. Слънчевата светлина влияе положително на настроението и стимулира отделянето на хормона на щастието. Тя също играе ключова роля за синтеза на активната форма на витамин D, който е изключително важен за здравето.

Все пак редовното излагане на слънце, за продължителни периоди от време, може да е много вредно. За това е важно да бъдете разумни, когато си правите слънчеви бани.

В следващите редове д-р Стефани Мън, клиничен ръководител по дерматология за “Bupa UK”, ще ви разясни рисковете, ползите и мерките за безопасост при продължително излагане на слънце.

 

Какви са здравословните ползи от слънчевите бани?

 

„Слънчевата светлина е най-добрият източник на естествен витамин D”, обяснява д-р Мън. Този витамин е много трудно да се набавя само чрез хранене, което прави излагането на слънчева светлина задължително за поддържането на добро здраве.

Витамин D е нужен за:

  • Поддържането на здрав имунитет и способността на тялото да се бори инфекции и възпаления.
  • Улеснява усвояването на калций, който укрепва костите и опорно-двигателната система.
  • Спомага за развитието и правилното функциониране на централната нервна система.

Известно е още, че слънцето стимулира отделянето на серотонин, хормон, който отговаря за доброто настоение, спокойствието и подпомага концентрацията. ”Освен това получаването на достатъчно слънчеви лъчи регулира циркадния ритъм и подобрява съня”, допълва още докторката.

 

Прекално дългите слънчеви бани носят определена вреда и рискове.

 

Не трябва да забравяте, че прекаленото излагане на UV лъчи представлява риск за здравето. Когато кожата потъмнява, тя създава кафяв пигмент, наречен меланин, който има за цел да я предпазва именно от тези лъчи. Това означава, че дори и лекият загар е признак за увреждане на кожата.

На всеки се е случвало да получи слънчево изгаряне. Прекомерното излагане на кожата на UV лъчи я кара да става по-груба, суха, да губи еластичността си, да боли и да се бели. Но това са най-малките вреди от прекомерното седяне на силно слънце.

Ако някои от увредените кожни клетки не успеят да се възстановят, могат да станат ракови. Последните години се наблюдава голямо нарастване на случаите на кожен меланом. Според експертите това е пряко свързано с желанието на хората да правят тен и продължителното излагане на слънце по плажовете.

 

По колко време е препоръчително да прекавате на слънце през лятото?

 

Последните проучвания в областта показат, че между 10 и 20 минути на слънце, през пролетта и лятото, са достатъчни за набавяне на нужните количества витамин D. За получаването на красив загар е препоръчително правенето на слънчеви бани не по-дълги от 20-30 минути. Излагането на слънце за по-дълго става вредно и повишава рискът от развиване на рак на кожата след години.

Времето, което прекарвате на плажа под директна слънчева светлина зависи и от типа на кожата ви. Ако имате много бяла кожа, червена коса и лунички, вредата за вас е много по-голям и трябва да внимавате много повече. Ако кожата ви не почернява, а направо изгаряте, е препоръчително изобщо да не се застоявате на слънце за повече от 10-20 минути през лятото.

Дерматолозите са категорични, че независимо какъв тип кожа имате, трябва да избягвате часовете, когато слънцето е най-силно. През лятото това е между 11 сутринта и 3 следобяд.

„Твърде много слънце може да причини изгаряне или слънчев удар. За това е важно да внимавате. Може да изгорите дори и в облачен ден, когато само от 30 до 50% от UV лъчите стигат до кожата ви. Така че използвайте слънцезащитни продукти и прекарвайте не повече от 15 до 30 минути в слънчеви бани”, разяснява д-р Стефани Мън.

 

Как да предпазите кожата си и да направите излагането на слънце безопасно?

 

  • Избягвайте директната слънчева светлина между 11 сутринта и 3 следобяд.
  • Проверявайте UV индекса за деня. Ако той е по-висок от 3, използвайте слънцезащитен крем.
  • Обличайте се подходящо за жегата. Носете свободно памучно облекло, както и шапка и слънчеви очила.
  • Пийте достатъчно вода. Избягвайте алкохолните и захаросаните напитки, защото те ще ви дехидратират допълнително.
  • Не се препичайте на слънце повече от 20-30 минути.

Източници: https://www.netdoctor.co.uk; https://healthyplanbyann.com; https://www.thehealthy.com; https://www.health.harvard.edu

слънчеви бани
Слънцезащитен крем с алое вера SPF 30 – за предпазване от вредните слънчеви лъчи и придобиване на красив загар

слънчеви бани ползи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *