ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Буца в гърлото: Причини за проблема и съвети за диагностика от лекар

Усещането за буца в гърлото обикновено изчезва доста бързо, но има ситуации, когато неприятното усещане е постоянно
буца в гърлото
Оксана Дюкарева, ендокринолог, обяснява какви патологии може да показва усещането за буца в гърлото, как да се справим с него и защо трябва да се направи консултация с лекар.

Защо се появява

„Доста често в ежедневието се срещаме с усещане за буца в гърлото. За някои това е парене и болезненост, за други – дискомфорт и натиск в областта на шията“, казва Оксана Дюкарева.

Оксана Дюкарева

Специалистката отбелязва, че е важно да се вслушате в себе си и да прецените колко често се случва тази ситуация. Може би усещането за буца в гърлото е резултат от безпокойство, силен стрес или храна. Във всеки случай подобна ситуация не трябва да се пренебрегва, тъй като може да е аларма за редица заболявания.

Стрес

Най-честата причина за буца в гърлото, както казва Оксана Дюкарева, е стресът. „Бързият ритъм на съвременния живот води до увеличаване не само на физическото, но и на емоционалното натоварване върху човека. В резултат на това усещането за тревожност, безпокойство и напрежение нараства. В отговор на тези негативни емоции нашата нервна система задейства механизми, които влияят върху функционирането на фаринкса, като по този начин провокират развитието на симптоми на буца в гърлото, кашлица и задушаване. Често това явление преминава след корекция на начина на живот и подходяща почивка и сън. При дълъг период на излагане на стрес върху тялото може да е необходима помощта на невролог, който да предпише оптимално лечение “, отбелязва ендокринолжката.

Стомашно-чревни проблеми

Друга причина за развитието на такъв дефект са стомашно-чревните заболявания.

„Едно от най-често срещаните е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Необходимо е да се обърне внимание на връзката между появата на буца в гърлото с приема на храна, както и дискомфорт при преглъщане, киселини, оригване и горчивина в устата“, отбелязва Оксана Дюкарева.

Други причини

Това може да се случи заради:

• грешки в храненето (злоупотреба с мазни, пържени храни, газирани напитки, бърз и обилен прием на храна);

• хиперсекреция на стомашен секрет;

• прием на определени лекарства;

• тютюнопушене;

• редовна злоупотреба с алкохолни напитки.

Към какъв лекар трябва да се обърна, ако имам буца в гърлото?

Гастроентеролог

„За правилна диагноза и назначаване на адекватно лечение е необходимо да се консултирате с гастроентеролог. Наред с лечението, предписано от специалист, както и за да се предотврати развитието на това заболяване, е важно да се наложат дълготрайни промени в начина на живот. За да направите това, е важно след хранене да избягвате хоризонтално положение на тялото (за 1,5-2 часа), да не носите тесни дрехи (стегнати колани, корсети), да избягвате вдигането на тежести, да спрете да пиете алкохол и да не пушите“, казва Оксана Дюкарева.

Освен това си струва да се уверите, че ястията са балансирани, с ниско съдържание на мазнини и да не са пържени. Храната не трябва да е пикантна или прекалено солена. Специалистката предупреждава, че необходимо да избягвате приема на лекарства без препоръка на лекар.

УНГ

„Доста често появата на бучка в гърлото е придружена от някои респираторни заболявания, като фарингит (възпаление на лигавицата на задната фарингеална стена), ларингит (възпаление на лигавицата на ларинкса и гласните струни) тонзилит (възпаление на сливиците), остри вирусни инфекции. Тези симптоми са причинени от проникването на вируси или бактерии в лигавицата на дихателните пътища“, казва Оксана Дюкарева.

Често проявите на такова засядащо усещане идват с повишаване на температурата, кашлица, пресипналост и общо неразположение. Като лечение се предписва противовъзпалителна, антивирусна или антимикробна терапия, както и антисептични средства.

„Важно е да запомните, че всички прояви на респираторно заболяване трябва да бъдат обсъдени с терапевт и/или отоларинголог, за да се постави правилна диагноза. Появата на коронавирусна инфекция през 2019 г., показва, че цялостното и навременно лечение под наблюдението на компетентен специалист ще помогне да се избегне продължителния ход на заболяването и да се предотвратят усложненията“, казва Оксана Дюкарева.

Ендокринолог

„Важно е да се има предвид усещането за буца в гърлото при ендокринни заболявания. Най-честата причина в този случай е свързана със заболявания на щитовидната жлеза. Характерна особеност на този процес е появата на буца в долната част на врата“, предупреждава Оксана Дюкарева.

Развитието на този симптом може да се основава както на промяна в хормоналния фон, така и на структурна промяна в щитовидната жлеза. Заедно с усещането за буца в гърлото са налице и симптоми като:

• слабост;
• бърза умора;
• намалена производителност;
• сънливост;
• дрезгав глас;
• подуване;
• суха кожа;
• косопад;
• депресивно състояние;
• нестабилност на настроението.

Ако такива оплаквания ви притесняват дълго време, и не изчезнат след добра почивка, трябва да се свържете с ендокринолог.

След палпация на щитовидната жлеза и откриване на промените ще бъде необходимо ултразвуково сканиране, както и изследване на хормоналния фон. Ако се открие голям възел, може да се наложи да се изследва съдържанието на възела, за да се изключи злокачествен процес. След цялостен преглед и изясняване на диагнозата ще бъде предписано лечение.

Предотвратяване на проблема

За профилактика на заболяването са важни здравословният сън, правилното хранене с високо съдържание на плодове и зеленчуци, богати на основни минерали и витамини. Редовното физическо натоварване, като ходене пеша поне 30-40 минути на ден, ще помогне за укрепване на имунната система, подчертава специалистката.

За превенция не забравяйте да консумирате йод с храни като морски дарове, водорасли, яйца, особено жълтъци, млечни продукти и йодирана сол. Препоръчителната физиологична норма на солта е до 5 грама на ден. Солта съдържа дневния прием на йод (от 150 до 200 μg) “, казва Оксана Дюкарева.

Бучката в гърлото не е специфичен симптом, показващ конкретно заболяване, уточнява специалистката. След дълъг период на дискомфорт в областта на шията е необходима диагностика и идентифициране на причината. Навременното посещение при специалист ще ви помогне да започнете лечението навреме и да избегнете много здравословни проблеми.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *