Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 признака на дълъг ковид, които трябва да обсъдите с лекар

Все още не съществуват официални диагностични насоки, които да потвърдят, че някой страда от дълъг ковид

дълъг ковид
Оплакванията от дълъг ковид са различни

Всеки, загрижен за здравето си трябва да направи допълнителни изследвания и да обсъди симптомите си с лекар.

„Хората може да страдат от дълъг ковид и да не го знаят, тъй като или нямат информация, или не са наясно как да го идентифицират“, каза пред Insider Фида Шаиб, пулмолог в клиниката към Медицинския колеж Бейлор.

Фида Шаиб

Дългият ковид се представя с огромно разнообразие от симптоми, добави Шаиб, което затруднява работата на лекарите.

Това е отчасти така и защото начина, по който хората са преболедували COVID-19 варират в широки граници. Голямо проучване в Обединеното кралство установи, че около един на всеки 10 оцелели от COVID-19 ще развие дълъг ковид – дефиниран като наличие на продължителни симптоми за повече от три седмици след заразяване. Междувременно, изчисленията на Университета във Вашингтон поставят цифрата по-близо до един на всеки трима пациенти с COVID-19.

Д-р Зияд Ал-Али, епидемиолог и ръководител на научните изследвания в болница за ветерани в Сейнт Луис, каза пред Insider, че синдромът „може да засегне почти всеки орган в тялото“.

Все още не е ясно дали симптомите на дълъг ковид се причиняват директно от вируса или някои от тях са предизвикани от стреса и травмата заради инфекцията и като последици от пандемията. Независимо от това, хората спешно се нуждаят от помощ за управление на симптомите си, каза д-р Шаиб, особено онези, които имат хронични заболявания.

Зияд Ал-Али

Ето 12 начина, по които пациентите могат да бъдат засегнати от продължителния ковид

Мозъчна мъгла

Всеки пети прекарал ковид страда от мозъчна мъгла шест месеца след като се е възстановил, според анализ, който все още не е рецензиран. Такъв е случаят, независимо дали пациентите са били хоспитализирани или не.

Умора

Шест от 10 оцелели от COVID-19, които са били хоспитализирани, съобщават за мускулна умора и слабост половин година по-късно, според китайско проучване.

Както мозъчната мъгла, така и умората са отличителен белег и на синдрома на хроничната умора.

Проблеми със съня

Един от всеки пет пациенти с COVID-19 съобщава, че има проблеми със съня няколко месеца след като е боледувал, според анализа на 51 проучвания.

Задух и упорита кашлица

Задух и упорита кашлица са често срещани, според проучване на над 73 000 америкаци.

Сърдечни проблеми

Палпитации и неравномерен сърдечен ритъм са често срещани сред оцелелите от ковид.

Оцелелите от COVID-19 също са били с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност, атеросклероза и кръвни съсиреци в рамките на шест месеца след инфекцията.

Миокардит, възпаление на сърдечния мускул, също е наблюдаван при пациенти, преболедували коронавируса.

Неврологични симптоми и психични заболявания

Над една трета от оцелелите от COVID-19 изпитват неврологични симптоми или имат симптоми на психични заболявания в рамките на шест месеца след инфекцията, установи голямо проучване. Тревожността и разстройствата на настроението, като и депресията, са най-честите.

Загуба на миризма

Сред онези, които са загубили обонянието си след COVID-19, около една трета не са възвърнали усещането за два месеца или повече.

Загуба на апетит и диария

Проучване от Китай установи, че повече от 40 процента от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, съобщават за проблеми, свързани с червата, три месеца след първичната им инфекция. Най-честите симптоми са загуба на апетит, гадене, киселинен рефлукс и диария.

Кожни обриви и косопад

Оцелелите от COVID-16 съобщават за кожни обриви, с които трябва да се справят няколко месеца след като са прекарали инфекцията.

Проучване от Китай документира загуба на коса сред 22% от пациентите шест месеца след хоспитализация заради COVID-19.

Стягане в гърдите, болки в ставите и мускулите

В проучване за дългите симптоми на COVID-19, публикувано през декември, девет от 10 души съобщават за симптоми като стягане в гърдите, мускулни болки и болки в ставите един месец след инфекцията.

Тези симптоми се запазват поне седем месеца при някои респонденти. Данните обаче все още не са рецензирани.

Диабет

Според проучване, направено наскоро, пациентите с дълъг ковид са били с 39% по-склонни да получат диабет през шестте месеца след инфекцията.

Заболяване на бъбреците

Онези, които са преживели COVID-19, са били изложени на по-висок риск от развитие на остри бъбречни заболявания.

Пациентите съобщават за други симптоми, които все още не са документирани в големи проучвания

Например, някои жени се оплакват от нередовни менструации и по-лош предменструален синдром. Други пациенти са казали, че са имали шум и постоянно звънене в ушите.

Някои хора с дълъг ковид съобщават, че симптомите им се подобряват след ваксинация, други съобщават, че се влошават.

Източници: www.businessinsider.com, www.sciencealert.com

Боринал
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *