Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо ми пресъхва устата?

В последно време сутрин започнах да yсещам сухота в устата си. Преди известно бреме се подложих на гастроскопия, нищо не ми откриха. Само ми казаха, че имам нулева киселинност. Прегледаха ми и щитовидната жлеза, имала съм възли, но не патологични. Искам да споделя, че много сериозно се грижа за здравето си ходя на басейн, храня се правилно. Моля да ми дадете някакъв съвет, какво да предприема?

Вера Василева – София

Една от причините за пре­съхване на устатата може да е стресът – много хора усещат такива прояви като се притес­нят или изплашат от нещо. Често сухотата може да бъде предизвикана от простуда, от прием на хапчета също – особено антихистаминни, сънотворни, диуретични, съдосвиващи, антидепресанти.

Сухота може да възникне и ако се храните с много солена и лютива храна.

Ако това ви се случва в су­трешните часове, помолете ня­кой близък да наблюдава известно време как дишате по време на сън. Дишането през устата води до изсушаване на лигавицата. В този случай е необходимо да се обърнете към отоларинголог.

Сухота в устата може да възникне при диабетиците, хора­та с бъбречни проблеми и други нарушения.

ВЪВ ВАШИЯ СЛУЧАЙ НАЙ- ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА СА ВЪЗРАСТОВИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В СЛЮНЧЕНИТЕ ЖЛЕЗИ Може би не знаете, но с го­дините образуването на слюнка намалява. Пресъхването на устна­та лигавица е обичайно оплакване от хора, навършили 50 години.

Особено често възниква при тези с понижена киселинност на сто­машния сок.

При т.нар. анациден гастрит (както е във вашия случай) се предписва лечение. Помолете съ­шият този гастроентеролог да ви изследва и да предпише такива лекарства.

А от обидите препоръки можем да ви посъветваме следното: след като се събудите, изсмучете едно карамелено бонбонче, може парченце лимон, или няколко плод- чета боровинки, ягоди или парче ябълка. След това изплакнете ус­тата си с подкиселена вода – една чаена лъжичка ябълков оцет на чаша преварена вода. Храната с голямо съдържание на хранителни влакна повишава активността на слюнчените жлези, а значи засил­ва отделянето на слюнка. Яжте повече плодове и зеленчуци.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Защо ми пресъхва устата?

  1. Либеро каза:

    Не знам това дали ще помогне. Познавам един доцент дето пряави лазерни корекции на очи за махане на очила, а той и семейството му както и техни приятели са си с очила. Изглеждами парадоксално 🙂
    Няма ли да е по-добре да ми ги дадете тези неща. Аз ако остана доволен, ще и дам пари за тях 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *