Полезни хранителни факти за нарът

Нарът е плод, за който се смята, че е създаден в Иран, има широколистни храсти и се отглежда по целия свят. Наровете са добър източник на витамин А, С и Е, както и на фолиева киселина. Също така те съдържат минерали като желязо, калций и калий и фитохимикали като антоциани, цианидин и елагова киселина.Заради наличието на тези фитохимикали наровете имат антиоксидантни, антивирусни и антитуморни свойства. Нарът има три пъти повече антиоксиданти от виното и зеления чай и затова казват зца него, че е движещата сила на здравето. Наровете се използвата предимно за лечение на сърдечни заболявания и са ефективни при поддържане на здравословно кръвообращение. Нарът се използва още за лечението на стомашни заболявания, рак, остеоартрит, анемия и диабет.

Ето някой хранителни факти за наровете:

  • Наровете са богат източник на витамин В, витамин С, пантотенова киселина и калий, който осигуряват много добър имунитет срещу различни заболявания.
  • Този плод съдържа също калций и фосфор, които помагат за укрепване на костите и за укрепване на клетките на мозъка при човека.
  • Наровете успешно се борят с анемията и могат да повишават ниския хемоглобин.
  • Сокът от нар има антивирусни и антибактериални свойства и предпазва зъбите и устната кухина от различни заболявания.
  • Нарът е богат на антиоксиданти, тъй като плодът е богат на полифеноли, които предпазват клетките от окисляване.
  • Нарът осигурява 16% от ежедневната нужда на организма от витамин С, а витамин В и пантотеновата киселина са необходими за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.
  • Калият и манганът са двата основни минерала, които се съдържат в сока от нар. Калият е важен за поддържането на баланса на течностите и различните клетъчни функции в нашето тяло, а манганът помага при образуването на костните структури, както и за различните метаболични процеси.
  • Нарът съдържа много малко мазнини около 3 грама и не съдържа никакъв холестерол. Семената от нар са богат източник на диетични фибри, въглехидрати, захари и известно количество протеини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *