Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справя с проблемите в бъбрека?

Имам изразена птоза на десния бъбрек. Почти непрекъснати болки в дясната част на корема. Обиколих какви ли не лекари, но резултатът е нулев. Прединяколко дни бях при хирург, който спомена, че оплакванията може да се дължат на птоза. Бъбрекът ми функционира, но отделя по-бавно. Не знам с какъв лекар да се консултирам още и как да се разбере със сигурност дали проблемът се дължи на спадане­то на бъбрека? Боли ме, когато ходя и когато съм седнала. Болката сякаш слиза надолу в предната част на крака ми. Когато се протегна и извия назад, ми опъва в корема. А иначе болката е тъпа.

Светла Димитрова – Созопол

Трябва да се консултирате с нефролог. Възможно е болката да не е в резултат на птоза. Трябва да се прецени дренажът и функцията на бъбрека.

Нефроптозата представлява увеличение на подвижността на бъбрека над физиологичната граница (2-4 см) и измества­нето му надолу извън пределите на нормалното му място. Тя се среща 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, и е 5-6 пъти по-често на десния бъбрек, отколкото на левия. Тя се дължи на различни причини (травми, отслабване на коремната мускулатура, раждания, значително отслабване на теглото и други). Наблюдава се и известна генетична предразположеност. При изместване на бъбрека надолу става и завъртане по надлъж­ната и напречната му ос, при което се пристискат кръвоносните съдове и уретера. Това води до застой на кръвта и нарушение в оттичането на урината.

Нефролитиазата много често протича без симптоми. Обикновено се усещат непостоянни болки в поясната област при стоене в право положение, при движение и при лежане на противоположната на нефроптозата страна. Рядко те придобиват коликовиден характер. Понякога нефроптозата се съпровожда с подуване на корема, гадене, запек. Смъкнатият бъбрек по-често е засегнат от нефролитиаза и пиелонефрит.

Лечението се състои в носене на колан за укрепване на коремната стена и повишаване на вътрекоремното налягане, усилено хранене – за увеличаване на мастната тъкан около бъбрека, лечебна физкултура за укрепване на коремната мус­кулатура, обезболяващи средства.

По показание се пристъпва към оперативно лечение за от­страняване на птозата и за коригиране на усукването на уретера и кръвоносните съдове.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да се справя с проблемите в бъбрека?

  1. Pingback: Кога ракът на пикочния мехур предупреждава? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *