Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебните свойства на домата

Всеки от нас познава домата, но може би не всеки знае, че домата е плод от семейството на беладоната. Взависимост от сорта домата се различава по вкус, размер, форма и цвят. Доматите са богати на влага, витамини, минерали и фитонутриенти. Те са отличен източник на витамини В6, С и К, бетакаротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които определят характерния вкус на домата. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, домата е истински еликсир на здравето.

  • Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.
  • Някои проучвания са доказали, че ликопена / каротеноид пигмент в кожата и плътта на доматите/ може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак, на белия дроб, на простатата и рак на дебелото черво. Ликопенът черпи своите ползи за здравето предимно от антиоксидантната активност, която е дори по-висока от тази на бета-каротина .
  • Изследвания правени наскоро показват че противовъзпалителния агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.
  • Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е много полезен за здравето на костите и зъбите.
  • Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий. Той също така предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.
  • Ликопенът, които се съдържа в доматите подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните UV лъчи. Тъй като е богат на витамини А и С това го прави полезен катонамалява стареенето на кожата и премахва кожните несъваршенства.
  • Стрес, умора и отпадналост: Високото съдържание на калий и фосфор в червения сок на домата помага за облекчаване на симптомите на стрес и умора, както и за облекчаване на мускулни спазми и крампи.

Най-добрият начин да консумирате доматите е като премахнете кожата им, тъй като тя е трудно смилаема и да ги направите на пюре или да изцедите сока от тях, тъй като по този начин се освобождава ликопена, които е толкова полезен за организма. Ако прибавите и зехтин към доматения сок това ще помогне за по-доброто усвояване но отделените ликопени.

Не гответе доматите в алуминиеви съдове, защото киселината която се съдържа в доматите взаймодейства с метала което може да доведе до отравяне с алуминий. Внеузрелите домати се съдържа токсичното вещество соланин, което може да причини стомашно-чревни нарушения (гадене, повръщане, диария, стомашни спазми), както и неврологични симптоми (главоболие, виене на свят). Ето, защо доматите винаги трябва да се консумират, когато напълно узреят и са лишени от соланин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Лечебните свойства на домата

  1. Pingback: 12 рецепти за използване на домати като природна козметика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *