ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разпознаем възпалителен процес в организма?

Много са факторите, които мога да предизвикат възпалителен процес в тялото. Те включват например хранителни алергии, инсулинова резистентност и някои храни

възпалителен процес
Възпалителен процес в организма възниква най-вече заради нездравословна диета

Какво можете да изключите от диетата си и как да предпазите здравето си от възпаления? Предлагаме кратък преглед на причините, водещи до възпалителен процес.

Каква е опасността от възпаление в организма?

Ракът има тенденция да мигрира в зоната на възпаление. Също така, при възпаление възниква имунна реакция с хистамини. Излишъкът на хистамини в организма причинява умора и прекомерно отлагане на слуз. Но има начини за намаляване на възпалението. Като начало е важно да се определят причините за него.

10 причини за възникване на възпаление в тялото

Ето бърз преглед на причините, водещи до възпаление.

Хранителна алергия

Когато ядете нещо, към което сте алергични, в тялото започва възпалителен процес. Той обикновено протича в тънките или дебелите черва. Някои части на тялото може да са алергични към нещо, докато други да не са. Например, долната част на тънките черва може да е алергична към глутен и това да провокира появата на язви, дразнене и възпаление. При колит се развива дивертикулит (всичко, което завършва с -ит е възпаление). Най-често срещаните хранителни алергени са млечните продукти и ядките (фъстъците).

Инсулинова резистентност

Когато е налице инсулинова резистентност, в тялото се развива възпаление. Появяват се, например, болки в ставите. Инсулиновата резистентност идва от захарта, а тя е тясно свързана с възпалението. Не става въпрос само за обикновената захар, но и за всички скрити захари: в газираните напитки, тестените изделия, хляба, зърнените храни, подсладителите. Това е най-честата причина за възпаление. Променили се диетата, и възпалението преминава.

Кортизол

Това е противовъзпалителен хормон на надбъбречната жлеза. На теория трябва да облекчи възпалението. Ако кортизолът е нисък, това означава, че има резистентност към кортизол. Някъде в тялото тя е ниска, другаде е висока или изобщо не се произвежда, поради надбъбречна умора. Ето как възниква възпалението. Болестта на Адисън е надбъбречна недостатъчност и при нея възпалението е навсякъде в тялото. Появили се, трябва да се приемат стероиди. Например, пригнизон (синтетичен кортизол). Има много възпалителни състояния – от автоимунни заболявания до кожни проблеми и артрит. Всички те са свързани с нисък кортизол.

Стари наранявания

Ако има стари наранявания, навяхвания, фрактури, натъртвания на опашната кост, ставата се възпалява, губи подвижността си и се нарушава кръвообращението. Но ако практикувате периодично гладуване, можете да намалите възпалението, причинено от старите наранявания.

Инфекция

Много честа причина за възпаление. То възниква като реакция на имунната система, която атакува чужди елементи. Много хора имат дрожди, кандида, вируси, бактериални инфекции в определени части на тялото и свръхрастеж на болестотворни бактерии.

Оксиданти

Може да е заради твърде много захар, алкохол, бързо хранене, желязо. Свободното желязо е много агресивно, защото създава окисление в тялото, разграждайки го. То навлиза в мозъка и го окислява. Oсвен това, окислява артериите и създава ефект на ръжда, а след това тялото трябва да възстанови тъканите с помощта на калций и холестерол. Това се нарича плака. Образува се в артериите, които отиват към мозъка, идват от сърцето или белите дробове.

Оксидантите могат да създадат възпаление, тъй като възниква имунен отговор. Бактериите (добри и лоши) ядат желязо. И следователно, когато се развие възпаление, тялото започва да отделя желязо като защитен механизъм. А дефицитът на желязо и дори анемията могат да се появят внезапно. Винаги, когато имате твърде високо или прекалено ниско желязо, ще има повече инфекции, оксиданти и повече проблеми.

Алкохол, бързо хранене

Когато черният дроб е увреден заради редовна злоупотреба с алкохол и вредни храни, в тялото ще има много възпаления.

Мазнини

Соевите и царевичните масла причиняват възпаление. Те са ГМО.

Сурови ядки и семена

Тези храни съдържат ензимни инхибитори. Те могат да причинят храносмилателни проблеми, особено с жлъчния мехур. Яденето на много ядки, особено такива, които не са покълнали, не са били предварително накиснати във вода за една нощ и след това не са изсушени, може да причини възпаление.

Жлъчен мехур

Често има застой на жлъчката по различни причини, и най-вече – заради прием на нездравословна храна или захар. Жлъчният мехур е подут. Има стагнация, произвежда се малко жлъчка. Червата се подуват и възпаляват. И стомахът се възпалява по време на хранене. Също така, вече споменатите проблеми с кортизола могат да бъдат причина за чревни възпаления. Трудностите с жлъчния мехур ще причинят не само подуване и възпаление в храносмилателния тракт, но болката ще се разстеле към дясното рамо, шията и лопатката. Всички възпаления от тази страна идват от жлъчния мехур. За да тествате, натиснете отдясно под гръдния кош, масажирайте тази област за няколко минути и болката ще изчезне.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *