БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Кои органи са най-засегнати от COVID-19?

Симптомите на COVID-19 понякога могат да продължат с месеци. Вирусът е в състояние да увреди белите дробове, сърцето и мозъка

COVID-19
Превенцията е най-доброто лечение и по време на пандемия

На практика се оказва, че след преболедуван COVID-19, засегнати са почти всички органи и системи в човешкото тяло. Това увеличава риска от дългосрочни здравословни проблеми.

Повечето хора, страдащи от коронавирусна болест, се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Но други – дори тези, които са прекарали заболяването леко – продължават да изпитват симптоми и след първоначалното си възстановяване.

Възрастните хора и хората с много сериозни медицински състояния (хронични и онкологични заболявания) е най-вероятно да получат продължителни симптоми на COVID-19, и след като на практика са оздравели. Но дори и младите и иначе здрави пациенти е възможно да се чувстват зле в продължение на седмици до месеци след инфекцията.

Най-честите признаци и симптоми, които се задържат във времето, включват:

– Умора;
– Задух;
– Кашлица;
– Болки в ставите;
– Болка в гърдите.

Други дългосрочни признаци и симптоми могат да включват:

– Мускулна болка или главоболие;
– Бърз или ударен сърдечен ритъм;
– Загуба на мирис или вкус;
– Проблеми с паметта и концентрацията (понякога наричани „мозъчна мъгла“);
– Безсъние;
– Обрив или косопад;
– Интермитентна треска;
– Депресия.

По-сериозните дългосрочни усложнения изглеждат по-рядко срещани, но са докладвани. Забелязано е, че те засягат различни органични системи в тялото. Те включват:

– Сърдечно-съдови: възпаление на сърдечния мускул;
– Дихателни: аномалии на белодробната функция;
– Бъбречни: остро увреждане на бъбреците.

Увреждане на органите, причинено от COVID-19

Въпреки че COVID-19 се разглежда като заболяване, което засяга предимно белите дробове, то може да увреди и много други органи. Това увреждане на органите е в състояние да увеличи риска от дългосрочни здравословни проблеми. Органи, които могат да бъдат засегнати от COVID-19, включват:

1. Сърце. Образните тестове, направени месеци след възстановяване от COVID-19, показват трайно увреждане на сърдечния мускул, дори при хора, които са имали само леки симптоми на заболяването. Това може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност или други сърдечни усложнения в бъдеще.

2. Бели дробове. Типът пневмония, често свързан с COVID-19, може да причини дълготрайно увреждане на малките въздушни торбички (алвеоли) в белите дробове. Получената белезна тъкан може да доведе до дългосрочни проблеми с дишането.

3. Мозък. Дори при младите хора COVID-19 може да причини инсулти, гърчове и синдром на Guillain-Barre – състояние, което причинява временна парализа. Коронавирусната инфекция може също да увеличи риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

4. Кръвни съсиреци и проблеми с кръвоносните съдове. COVID-19 е в състояние да направи кръвните клетки по-склонни да се слепват и да образуват съсиреци. Докато големите съсиреци могат да причинят инфаркти и инсулти, се смята , че голяма част от сърдечните увреждания, причинени от COVID-19, произтичат от големия брой малки съсиреци, които блокират малките кръвоносни съдове (капиляри) в сърдечния мускул.

Други части на тялото, засегнати от кръвни съсиреци, включват белите дробове, краката, черния дроб и бъбреците. COVID-19 също така може да отслаби кръвоносните съдове и да доведе до тяхното изтичане, което допринася за потенциално дълготрайни проблеми с черния дроб и бъбреците.

Трудно и дълго е възстановяването след прекарана коронавирусна инфекция

5. Проблеми с настроението и умората

Хората, които имат тежки симптоми на COVID-19, често трябва да бъдат лекувани в отделение за интензивно лечение, с механична помощ като дихателни апарати. Оцеляването от това преживяване може да направи човек по-вероятно да развие синдром на посттравматичен стрес, депресия и тревожност в един по-късен етап от периода на възстановяване.

Тъй като е трудно да се предвидят уврежданията от новия вирус COVID -19, учените разглеждат дългосрочните ефекти, наблюдавани при свързани вируси, като вируса, който причинява тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

Много хора, които са се възстановили от ТОРС, продължават да развиват синдром на хронична умора, сложно разстройство, характеризиращо се с екстремна умора, която се влошава при физическа или умствена активност, но не се подобрява с почивка. Същото може да се отнася и за пациентите, които са прекарали COVID-19.

Голяма част от дългосрочните болестотворни ефекти на COVID-19 все още са неизвестни

Все още не е съвсем ясно как COVID-19 ще повлияе на хората с течение на времето. Изследователите обаче препоръчват на лекарите да наблюдават внимателно пациентите, които са прекарали COVID-19, за да видят как функционират техните органи след възстановяването.

Медицинските центрове в Европа и Щатите откриват специализирани клиники, за да осигурят грижи за хора, които имат постоянни симптоми или свързани заболявания, след като се възстановят от COVID-19 .

Важно е да запомните, че повечето хора, които имат COVID-19, се възстановяват бързо

Потенциално дълготрайните проблеми, които причинява COVID-19, правят още по-важно намаляването на разпространението на болестта. Затова стриктно трябва да се спазват предпазните мерки като носене на маски, избягване на големи тълпи от хора и поддържане на чисти ръце, домове и работно място.

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Източници: www.mayoclinic.org, www.cdc.gov

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *