ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Няколко истини за косопада

Губите ли повече коса от нормалното и избива ли ви студена пот при мисълта за това? В повечето случай става въпрос за сезонен косопад, особенно обичаен през есента и пролетта. Има обаче и други причини за падането на косата.

Стресът „убива” косата. Жизненият цикъл на един косъм е около 5 години. Обаче, в периоди на силен стрес или депресия това време намалява значително около2 години, т.е. косата пада по-бързо, отколкото при обичайните условия. Все пак учените твърдят, че няма причина за безпокойство, защото, когато организмът се успокой, косата покарва отново.

Балансираното хранене възпрепятства загубата на коса. Рязката загуба на тегло или диетите, които изключват приема на различни групи храни, може да причинят косопад, тъй като организмът се лишава от основни хранителни съставки, които спомагат и за здравето на косъма. Хранителен режим богат на пресни сезонни плодове и зеленчуци, на неосолени, сурови ядки и семки, зехтин, мазна риба, птиче месо, нетлъсто червено месо и млечни продукти, осигурява на организма: витамини А,С и Е, със силно антиоксидантно действие, и витамини от група В, които предотвратяват косопада и подпомагат регенерирането, т.е. производството на нова и здрава коса. Минерали, като желязото, чийто продължителен дефицит предизвиква косопада, медта, който предотвратява косопада, сярата, която е основна съставка на косъма, и накрая цинкът, чийто недостиг може да направи косата много суха или много мазна и чуплива и да доведе до нейната загуба.

Виновни за косопада са и някои видове лекарства. В действителност определени лекарства причиняват косопад, който обаче е временен. Това са противозачатъчни, антифлогистици, антикоагуланти, антидепресанти, химиотерапевтични медикаменти, лекарства за регулиране на пикочната киселина. Загуба на коса може да предизвика и прекомерният прием на витамин А под формата на добавки. Също така „виновници” за временен или постоянен косопад може да бъдат: заболяване на щитовидната жлеза, пормонални изменения, микози на окосмената част на глават, дерматологични заболявания, травми или хирургични интервенции на главата.

Оплешивяването е преди всичко наследствено. В действителност в повечето случай проблемът се появява при хора, чиито родители или някои близък роднина страдат от андрогенна алопеция. Наследствената предопределеност, която е „записана” в гените ни, е следната: Хормонът тестостерон се превръща в дихидротестостерон, към който косата проявява силна чувствителност, в резултат на което пада.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *