Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетолог: Хипертонията с COVID-19 е най-опасна!

Хипертонията води до инфаркт и инсулт, а също така може да влоши и хода на коронавирусната инфекция

Хипертонията, ако е в по-лека степен, може да се овладее и с правилна диета – без да е необходимо да се взимат лекарства

В същото време е възможно да се справите с високото кръвно налягане, докато болестта не е започнала, дори и без лекарства.

Професор Алла Погожева е водещ изследовател във Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии, доктор на медицинските науки и заместник главен диетолог в Министерство на здравеопазването на Русия. Тя обяснява колко опасна е хипертонията по време на пандемията, предизвикана от новия коронавирус, както и дава ценни съвети за сваляне на артериалното налягане с помощта на диета и разумен начин на живот.

Незаразна епидемия

Вярно ли е, че от всички съпътстващи заболявания артериалната хипертония по време на зараза с COVID-19 е най-опасна?

Професор Алла Погожева

Професор Алла Погожева е абсолютно съгласна с това твърдение. 72,6 процента от хоспитализираните пациенти са хипертоници. Въпреки факта, че COVID-19 е респираторен вирус, основната цел на заболяването са кръвоносните съдове. Следователно, наличието при пациент, например, на хронична обструктивна белодробна болест само с 4 процента увеличава риска от фатален изход, ако е болен от рак – 2 процента, докато артериалната хипертония представлява риск с цели 24 процента. На второ и трето място са захарният диабет и коронарната болест на сърцето (съответно 16 и 8 процента).

Всеки втори вдига кръвно

През последните 40 години броят на хората, страдащи от артериална хипертония, се е удвоил и е достигнал 1,1 милиарда души. Причините за това са много, както и рисковите фактори. Основните са: генетика, физическо бездействие, стрес, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и, разбира се, нездравословна диета. В крайна сметка, хипертонията, подобно на редица други хранително-зависими заболявания, включително затлъстяване, атеросклероза, хиперлипидемия, захарен диабет, остеопороза, подагра и дори рак, може да бъде свързана с липса или излишък на някои хранителни вещества.

Много мазнини и още повече захар

Изследванията показват, че хората днес не консумират достатъчно зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти. В диетата им има излишна захар, сладкарски изделия и месни продукти. Следователно, налице е излишък от животински протеини и мазнини и липса на витамини и минерали. Полихиповитаминозата засяга 30–70 процента от населението (както възрастни, така и деца).

Затлъстяване и хитертония – свързани ли са по някакъв начин?

Затлъстяването е проблем при хипертония и още по-голям проблем по време на пандемия

Колкото по-висок е индексът на телесна маса, толкова по-голям е рискът от развитие на артериална хипертония и захарен диабет тип 2, както и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. От трима затлъстели, двама развиват диабет. Освен това, излишните килограми намаляват продължителността на живота с 5 години, а затлъстяването с 15! Ако по-рано проблемът засягаше предимно жените, то през последните години затлъстяването се е увеличило повече от два пъти и сред мъжете.

Как е най-добре да отслабнат пациентите с хипертония?

Както всички останали: увеличаване на физическата активност (избор на осъществими всекидневни натоварвания) и намаляване на енергийната стойност на храната.

Количеството рафинирани въглехидрати при хипертония трябва да бъде ограничено до 35–40 грама на ден, а при затлъстяване – напълно да се изключат. Нивото на животински протеин също трябва да бъде намалено, а калоричното съдържание в диетата трябва да бъде намалено с 200–400 kcal, в сравнение с обичайната диета, която средно е 1600–1800 kcal за жените и 1800–2100 kcal за мъжете. Хипертониците задължително трябва да се откажат от бързата храна и изобщо всякаква готова храна, която съдържа много вредни съставки.

Ако човек с високо кръвно налягане се зарази с коронавирус, ще е най-добре ако може да се не се храни през първите дни, когато не се чувства толкова зле и не се приемат антибиотици. Разтоварващите дни, през които се пие само чай и вода са като лекарство за затлъстелите хора с хипертония.

Без сол!

Професор Погожева казва, че солта не само повишава кръвното налягане, но и поддържа хронично възпаление в организма – причината за много незаразни заболявания (от алергии до рак). В същото време пресоляването е любим хранителен навик на голяма част от хората. Нормата на натриев хлорид в храната е около 5 грама. Но само 7,5 процента от населението се придържа към нея. 29,1 процента консумират от 4 до 8 грама сол на ден, което е дори повече или по-малко приемливо, а 27,6 процента вече очевидно пресоляват храната (от 8 до 12 грама сол на ден). За съжаление, всеки трети (35,9 процента) консумира повече от 12 грама сол на ден. И това не означава, че хората ядат осолена храна. В крайна сметка, повече от 80 процента от солта идва от готовите продукти. Наднорменото количество сол (12 грама) е лесно да се получи от обичайното хранене, по време на което се изяждат няколко филийки хляб, парче сирене и осолена риба на ден, порция пържени картофи с колбаси и няколко кисели краставички. По време на обостряне на хипертонията се препоръчва да се намали максимално количеството сол (до 2–2,5 грама на ден), като се премине към безсолна диета.

Когато нивото на кръвното налягане се нормализира, се допускат 3-5 грама сол на ден (само за осоляване на готовата храна).

Колко пъти на ден трябва да се хранят пациентите с хипертония?

Не повече от 4-6 пъти, но на много малки порции. Последното хранене да е не по-късно от 2-3 часа преди лягане. Между другото, начинът на готвене е много важен. Необходимо е да се избягват пържени, консервирани, пиперливи храни, пушени меса, храни с много подправки, консерванти. По-добре е ястието да се вари, пече, да се приготвя на пара или на скара. При пържене храната абсорбира до 50 процента от теглото си в мазнини. Ако наистина не обичате варено, можете да заблудите малко вкуса си: първо го сварете, а след това го запържете малко и набързо на тиган. Този начин на приготвяне на храната е много по-здравословен от пърженето.

С какво да се хранят хипертониците?

Необходимо е да се осигури достатъчно количество омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFA) в диетата. Тези вещества се намират в морските риби (между другото, има ги повече в херингата и скумрията, отколкото в скъпата сьомга), маслините и лененото семе, както и някои други растителни масла, които допринасят за елиминирането на холестерола. Вярно е, че количеството на тези масла трябва да се контролира (не повече от 2 супени лъжици на ден). Хипертониците имат нужда и от мултивитамини. На първо място, групи В, А, С, D и други антиоксиданти. Както и минерали: йод, калций. Но най-вече съдовете на сърцето се нуждаят от два минерала: калий и магнезий. В случай на хипертония, тяхното съдържание трябва да бъде увеличено: калиеви йони – до 4–5 и магнезий – до 0,8–1,0 грама на ден.

Кои храни съдържат калий и магнезий?

Тези вещества се съдържат в плодовете (банани, кайсии, сушени кайсии), зеленчуците (картофи, домати) и техните сокове, ядки, елда, овесени ядки, просо. Трудно е да се формулира диета, така че и двата минерала да са достатъчни. Следователно, можете да ги приемате под формата на витаминни и минерални комплекси, както и хранителни добавки, съдържащи дневни дози калий и магнезий, плюс вещество, което спомага за усвояването им – аспарагинова киселина (съдържаща се в аспержите). При плазмени нива на калий от 3,5–3,9 mmol / l се препоръчва курс на приложение поне 4 седмици, а при 2,6–3,4 mmol / l – поне 12 седмици. Най-ефективно е дневната доза да се раздели на 2-3 приема.

Наистина ли е възможно да се победи хипертонията?

Може ли човек с високо кръвно да живее без специални лекарства за намаляване на налягането, които трябва да се приемат цял ​​живот?

С помощта на диети и здравословен начин на живот могат да бъдат неутрализирани само началните етапи на заболяването (1-ва и 2-ра степен). Ако патологията е пренебрегната, не можете да се справите без лекарства, категорична е професорката. Но въпреки това диетата ще намали дозата на лекарствата. Както показват наблюденията, ефектът от курса на медицинско хранене е достатъчен за около шест месеца.

Източник: kp.ru

магнитна гривна
Магнитните гривни помагат проблемно кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *