ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При затлъстяване и оток: упражнение за раздвижване на лимфата

Лимфната система е мрежа, състояща се от лимфни съдове и възли, които премахват отпадъците от тялото

лимфната система
Лимфната система е подобна на кръвоносната

Лимфната течност (форма на кръвната плазма) събира тези отпадъци от клетките и ги транспортира. Две други функции на лимфната система са да поддържа баланса на течностите в тъканите и органите и да усвоява мазнините и мастноразтворимите хранителни вещества. Нейна е грижата в човешкия организъм да има повече и по-здрави имунни клетки, които да го защитят от инфекции.

Но лимфната система, за разлика от кръвоносната, не разполага със силен орган като сърцето, който да спомага за раздвижването на лимфата.

Лимфната система и раздвижването на лимфата се стимулира от гравитацията (по естествен начин), свиването на мускулите (упражнения), хидротерапия (редуването на топла и студена вода върху кожата), дихателни упражнения, лимфодренажна терапия и масаж.

Ако лимфната циркулация се забави или стагнира, токсините ще се натрупват и имунните клетки няма да бъдат доставени до областите на тялото, където са необходими. Това може да причини различни заболявания, като болки и подуване (лимфен оток). Такова състояние влошава и работата на тимусната жлеза, сливиците и далака – ключови органи на имунната система. По този начин отслабва способността на организма да се бори с инфекции и заболявания.

Лимфните възли са важна част от имунната система, тъй като предотвратяват навлизането на вредни вещества в тялото. При инфекция лимфоцитите се натрупват във възлите, поради което те се увеличават по размер. Какво да правите в такива случаи и как да избегнете усложненията – прочетете за това в статията.

Различни са причините, които могат да причинят възпаление на лимфните възли. Ако те са плътни и увеличени симетрично, това може да означава наличието на лимфоцитна левкемия – сериозно кръвно разстройство. Във всеки случай си струва незабавно да се консултирате с лекар. Навреме поставената диагноза и последвалото лечение може да предотврати развитието на болестта.

Техника за предотвратяване възпалението на лимфните възли

Лимфният дренаж е от съществено значение за предотвратяване на тежко възпаление на лимфните възли . Едно лесно упражнение може да помогне за корекция на лимфната конгестия и подобряване на лимфната циркулация (конгестия  е медицински термин, с който се означава оток на лигавица и наличие на секрет).

Упражнения и редовен масаж раздвижват лимфата

Упражнението включва извършване на енергични скокове на място – трябва да застанете на пръсти, да изправите гърба, да приберете корема и да скочите няколко пъти. Не е нужно да скачате високо, основното е да скачате бързо. Всеки ден трябва да правите по 100 скока на интервали, за да няма дискомфорт.

Ако имате проблеми като оток и излишно тегло, трябва да направите следното (освен да скачате ниско и енергично по 100 пъти на ден):

– сложете пръстите на праг (или нещо друго, което не е по-високо от 5 см);
– приберете стомаха и изправете гърба;
– скачайте, падайки на петите си.

Това упражнение ще помогне особено много за нормализиране на лимфната циркулация на хора, които водят заседнал начин на живот и практически не спортуват. Гимнастика не трябва да се извършва от жени по време на бременността и от кърмачки.

В човешкото тяло има повече от 500 лимфни възли

Любопитни факти за лимфната система – „канализацията“ на нашето тяло

– Броят на лимфните съдове е няколко пъти по-голям от броя на кръвоносните съдове.

– Дебитът на лимфата е много по-бавен от движението на кръвта.

– Ако лимфата не се движи през тялото в продължение на 2 часа, тогава функционирането му става невъзможно.

– В тялото на възрастен човек има около 1,5-2 литра лимфа. Тази течност е подобна по свойства на кръвната плазма и се състои от вода, соли, минерали, колоидни разтвори на протеини, мазнини и лимфоцити.

– Лимфата се движи само в една посока, за разлика от кръвта.

– В човешкото тяло има около 500 лимфни възли!

– Лимфата съдържа: клетъчни елементи, протеини, липиди, органични съединения с ниско молекулно тегло (аминокиселини, глюкоза, глицерин), електролити.

– Лимфоцитите са клетки на имунната система.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *