ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Недостиг на цинк – причини и признаци

Липсата на цинк може да причини различни болезнени състояния. При бременните жени цинкът е от съществено значение за нормалното развитие на плода. Ето кои са най-честите причини и признаци за недостиг на цинк

недостиг на цинк
Рационалното хранене е от значение за попълване на дефицита на цинк

Днес, когато целият цвят е засегнат от новия корона вирус, цинкът играе съществена роля за добрата работа на имунната система.

Как да установим дефицита на този микроелемент и по какъв начин този дефецит може да бъде попълнен?

При недостиг на микроелемента цинк (Zn) в организма могат да се появят следните проблеми: косопад, нарушение на вниманието, отслабване на вкуса и обонянието.

Симптоми на недостиг на цинк в организма

Ефектът на цинка в човешкото тяло не е напълно изяснен от учените, но е ясно установено, че минералът е необходим за доброто протичане на много функции. При недостиг на цинк възникват проблеми за създаването на здрави клетки и правилното разпределение на запасите от енергия. Липсата на този ценен минерал се отразява на сексуалната и репродуктивната сфера.

Признаци на недостиг на цинк:

– загуба на килограми, отслабване;
– трудно зарастващи рани;
– безпокойство и отслабване на вниманието;
– намалено обоняние и вкус;
– разстройство;
– загуба на апетит.

Рискови фактори

Липсата на Zn по време на бременността крие риск от преждевременно раждане и забавено развитие на плода.

Цинкът насърчава доставката на есенциални съединения към кожата и други органи, контролира имунната и нервната система. Минералът е важен за растежа и деленето на клетките.

От значение е и за производството на сперматозоиди, а липсата му заплашва да се превърне във фактор за безплодие при мъжете.

Рисковата група за дефицит на Zn включва кърмачета, жени по време на кърмене и възрастни хора. Но бременните жени се нуждаят най-много от този минерал.

Диагностика на цинков дефицит

Дефицитът на Zn е труден за откриване. Има смисъл да се направи анализ на кръвната плазма и да се насочи пациентът към изследване на урина и кръв, за да се определи точно концентрацията на Zn в организма.

Дефицитът на цинк също така е симптом на друго състояние. Липсата на този минерал в организма води до смущения в усвояването на медта (Cu).

Терапия при недостиг на цинк

Първо, важно е да се преразгледа диетата и да се обогати с храни с високо съдържание на Zn. На какво трябва да обърнете внимание? Има ли достатъчно червено месо, птици, зърнени храни и стриди в менюто ви? Веганите и вегетарианците могат да включат в диетата си фасул, грах, кашу и бадеми.

Цинк се предлага в добавки и мултивитаминни комплекси. Една от успешните комбинации е цинк с витамин С. Той се среща и в някои лекарства, които се взимат при настинка. По-добре е вместо тях да купувате добавки, които съдържат цинк.

Кога има смисъл да си уговорите среща с лекар, за да се изследвате за цинков дефицит?

1. По време на бременност и кърмене, тъй като цинкът е необходим за пълноценното развитие на детето.

2. Ако стомашното разстройство продължава няколко дни и е причинено от недостиг на Zn. Минералът помага на червата да се противопоставят на инфекцията.

3. Ако ви се вие ​​свят и имате гадене.

4. Ако сте преживели припадък.

5. При внезапни, силни и продължителни главоболия.

Можете да запълните дефицита на Zn с балансирана диета и добре подбрани хранителни добавки. По правило, дефицитът на цинк не е критична ситуация.

Цинкови добавки : Редица различни форми на цинк се предлагат като добавки, включително цинков сулфат, цинков глюконат и цинков ацетат.

недостиг на цинк
В мидите и стридите има много цинк

Кои храни съдържат най-много цинк?

1. Месо

Червеното месо е особено чудесен източник на цинк, но достатъчно количество може да се намери във всички различни видове месо, включително говеждо, агнешко и свинско месо.

Всъщност, порция сурово говеждо месо от 100 грама съдържа 4,8 мг. цинк, което е 44% от дневната нужда.

2. Черупчести мекотели

Ракообразните са здравословни и нискокалорични източници на цинк.

Стридите съдържат особено големи количества, като 6 средни стриди осигуряват 32 мг. или 291% от дневната нужда.

3. Бобови растения

Бобовите растения като нахут, леща и боб имат значителни количества цинк.

Всъщност, 100 грама варена леща съдържа около 12% от дневната нужда.

Бобовите обаче съдържат и фитати. Тези антинутриенти инхибират абсорбцията на цинк и други минерали, което означава, че цинкът от бобови растения не се усвоява толкова добре, колкото цинкът от животински продукти.

4. Ядки

Яденето на ядки, като фъстъци, кашу, кедрови ядки и бадеми може да увеличи приема на цинк.

Ядките съдържат и други здравословни хранителни вещества, включително здравословни мазнини и фибри, както и много витамини и минерали.

Ако търсите ядка с високо съдържание на цинк, кашуто е добър избор. 28-грамова порция съдържа 15% от дневната нужда.

5. Млечни продукти

Млечните храни, като сирене и мляко, осигуряват множество хранителни вещества, включително цинк.

Млякото и сиренето са два забележителни източника, тъй като съдържат големи количества бионаличен цинк, което означава, че по-голямата част от цинка в тези храни може да се усвои от тялото.

Например, 100 грама сирене чедър съдържа около 28% от дневната нужда цинк, докато една чаша пълномаслено мляко съдържа едва 9%.

Тези храни доставят и редица други хранителни вещества, считани за важни за здравето на костите , включително протеини, калций и витамин D.

6. Яйца

Яйцата съдържат умерено количество цинк и благодарение на тях може да си набавите този важен минерал.

Например, 1 голямо яйце съдържа около 5% от дневната нужда.

Това идва със 77 калории, 6 грама протеин, 5 грама здравословни мазнини и множество други витамини и минерали, включително витамини от група В и селен.

7. Тъмен шоколад

Може би е изненадващо, но тъмният шоколад съдържа разумни количества цинк.

В действителност, 100-грама 70–85% тъмен шоколад съдържа 3,3 мг. цинк, или 30% от дневната нужда.

100 грама тъмен шоколад обаче са 600 калории. Затова, въпреки че осигурява някои здравословни хранителни вещества, шоколадът е висококалорична храна.

Източник: ayzdorov.ru

цинк
Цинк за здрава имунна система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *