Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипотонията е спътница на интелекта…

Страдам от хипотония и до момента нито един от  лекарите, с които съм се консултирал, не ми е препоръчал някакво лечение, само общи съвети или таблетки. Има ли лечение за това заболяване ?

Станислава Йорданова – Варна

Да вземем например такова заболяване като хипертония­та. Всичко, свързано с нея, е ясно: главоболие, зачервяване на лицето, тремор, приемане на нужното лекарство, из­чакваме малко да подейства и се чувстваме по-добре. А хипотонията? И симптоми­те не се така изразени, и са разнородни, и пристъпите са размити и неясни, и лечение не съществува.

И тъй като хипотонията застига основно хора на умствения труд, ученици и сту­денти по време на сесия, те търпят – защото търпението и хипотонията са постоянни спътници на интелигент­ността.

Всъщност, ако говорим за хипотония при хората на умствения труд, утвърди­ло се е не съвсем правилно название на това неприятно състояние.

Ако се опрем на медицина­та, хипотонията е намален съдов тонус, който сам по себе си е невидим и почти безвреден.

ВНИМАНИЕ!

Ниското кръвно налягане, което сме свикнали да наричаме хипо­тония, всъщност е артериална хипотония. Тя се развива, когато кръвното налягане е постоянно под 100/60 при хора до двадесет и пет години и 105/65 за хора над тридесетте.

Симптомите на хипотони­ята са много разтегливо поня­тие. Хората ги наричат „нещо не се чувствам добре“. Да се опитаме да ги определим:

  • летаргия и сънливост сутрин;
  • липса на бодрост след дълъг сън;
  • разсеяност;
  • леко отичане на краката и хо­дилата;
  • нарушения на паметта;
  • загуба на апетит;
  • болки в ставите и мускули­те, които се появяват в покой и отзвучават при леки физически натоварвания.

При това тези симптоми не е задължително да се про­явят едновременно.

ЗА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ РЯДКО СЕ ПРЕДВИЖДА ЛЕЧЕНИЕ Лечението на хипотони­ята не е структурирано. Е, лекарят ще ви предпише при главоболие цитрамон, жен-шен, арония или лимонена трева. Е, да, ще ви посъветва да се наспивате добре и да се разхождате надвечер. Същ­ността на лечението е една: страдай и търпи.

Хипотонията засяга пре­димно жените, които се зани­мават с умствен труд (учите­ли, мениджъри, журналисти), ученици (особено тези, които често се разболяват, не спаз­ват дневен режим и отделят малко време за разходки сред природата) и студенти (най- старателните, разбира се).

Първичната хипотония почти винаги се пренебрегва, защото не ни се иска да ходим на лекар само заради някакво неясно лошо самочувствие – така че в ръцете на лекарите попадат вече закоравелите хипотоници.

Препоръките към тези, които са прихванали това толкова неясно заболяване, са прости:

Научете се да се изправя­те правилно: след алармата на часовника полежете още малко, след това раздвижете ръцете и краката, седнете, без да спускате краката от леглото, след известно време ги пуснете и постойте така още малко – така постепенно ще възстановите кръвообра­щението във всички кръвонос­ни съдове и ще намалите риска от загуба на съзнание.

Спете най-малко 9 часа, а ако е възможно – дори и 10-11 часа. Хипотониците се нуж­даят от много сън – това е жизнено необходимо за тях.

Яжте най-малко четири пъти на ден, на малки пор­ции.

Разхождайте се всеки ден навън, не по-малко от 4 км, ходете на басейн или във фитнеса, където може да се раздвижите с не толкова ин­тензивна тренировка.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *