Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истината за косопадa

Нормално е да губите от косата си всеки ден и истината е че губим между 100-125 косъма на всеки ден. Косата която е паданала е достигнала края на растежния си цикъл. Във всеки един момент 10% от нашата коса е във фаза, която се нарича „фаза на покой“, а след 2-3 месеца почивка, косата пада и на нейно място израства нова. Някои хора, обаче, страдат от повече загуба на коса, отколкото е нормално.

Андрогенна алопеция е причина за косопад в 95% от случаите!

Когато стареем и мъжете и жените преживяваме някаква загуба на коса. Това е нормална част от процеса на стареене. Андрогенна алопеция често се предава в семейството и засяга едни хора повече от други. При мъжете често се нарича модел на мъжка плешивост. Той се характеризира с отдръпване линията на косата и плешивост на върха на главата. Жените от друга страна не оплешивяват напълно дори при тежка загуба на коса, вместо това загубата на коса се разпределя равномерно по цялата им глава.

Хормоните играят доминираща роля, когато говорим за андрогенна алопеция. Най просто казано мъжете и жените произвеждат тестостерон, който може да се преобразува в дихидротестостерон с помощта на ензима „5-алфа-редуктаза”. Този дихидротестостерон свива космените фоликули, което сгъстява мембраната в кожата на главата, губи еластичността си и ограничава притока на кръв. Това води до атрофия на космените фоликули, в резултат на което косата не се възтановява.

Излишно е да се споменава, че мъжете произвеждат повече тестостерон и затова страда повече от косопад.

Други причини за загуба на коса

Андрогенната алопеция е причина номер едно за загуба на коса, но не е единствената. Медицински състояния като хипотиреоидизъм, трихофития и гъбични инфекции могат също да причиняват загуба на коса. Някои лекарства като разредители на кръвта, лекарства за подагра, противозачатъчни хапчета и прекомерно количество витамин А може да предизвикат внезапна загуба на коса, каквато може да бъде следствие от внезапни хормонални промени, химиотерапия или радиация.

Емоционалния стрес, бременност или операция може да предизвика падане на косата, но обикновено не се забелязва до 3-4 месеца след стресиращо събитие. Стресът може да предизвика забавяне на растежа на нова коса, поради по-големия брой на космени фоликули влизащи в фаза на покой.

Друг начин, по който преживяваме косопад се дължи на механични стресови фактори на косата и скалпа. Носенето на плитки или стягането с ролки, които опъват косата може да нарани скалпа и да причинят трайна загуба на коса. Продукти за коса като горещи маски, амонячни бои и различни химикали използвани за обезцветяване могат да предизвикат възпаление на космените фоликули, което да доведе до образуване на белези и косопад.

Забележка: Загубата на коса може да бъде ранен признак за по-сериозни нарушения, като лупус или диабет, така че е важно да се консултирайте с вашия лекар.

Препоръки при косопад

• Ако приемате някакви лекарства посъветвайте се с вашия лекар за да разберете дали те допринасят за загубата на коса.

• Избягвайте големи дози витамин А. Твърде много витамин А може да доведе до косопад.

• Упражнявайте се, ходете на йога, медитация или намерете някакви други методи, които ще помогнат за намаляване на напрежението и стреса.

• Ако сте жена, тествайте женските си хормони. Ако резултатите на са балансирани, консултирайте се с личния си лекар за хормонални заместители.

• Ако носите косата си на плитки, използвате маша, сешоар или горещи ролки е хубаво да се  опитате да промените прическата си на такава, която не е толкова стресираща за косата и скалпа.
• Ако получите възпаление на кожата на главата от гореща маска, амонячна боя или при обезцветяване прекратете използването или намалете броя пътите, в които се използват.

• Използвайте мек шампоани и балсами за да избегнете ненужно увреждане на косата.

• При мъжете, билки като Сао Палмето и Женско биле могат да помогнат за блокиране на образуването на дихидротестостерон. Същото се отнася и за добавки с цинк. Като допълнение, проучвания показват, че тези добавки могат да помогнат и за предотвратяване нарастването на простатата.
• Масажирайте скалпа си с розмариново масло в маслиново олио. И двете розмарина и масажирането на скалпа стимулират циркулацията в кожата на главата и повишават растежа на косата.
• И отново, ако имате косопад, консултирайте се с лекар за да сте сигурни, че няма по-сериозен проблем, който да е причината.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Истината за косопадa

  1. Pingback: Как да предотвратим загубата на коса след раждане?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *