Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задържане на вода – причини, симптоми и билки за лечение

Факторите за задържане на течности в организма са много – някои от тях безобидни, а други за притеснение

Задържане на вода
Задържането на вода е честа причина подуване на корема

Човешкото тяло се състои от 60% вода, но при определени състояния този процент може да се увеличи. Това се нарича задържане на вода и може да причини подуване на корема и други части на тялото.

Задържането на излишна течност може да възникне по редица причини, от хормонални проблеми до лоша диета.

 

Симптоми:
  • Подуване в областта на корема
  • Подпухнали крайници и торбички под очите
  • Схванати стави
  • Чести промени в теглото

 

Възможни причини:
  1. Лоши хранителни навици

Една от най-честите причини за задържане на течности е прекаляването с полуфабрикати. Солта, която се съдържа в тях може да накра тялото да задържа вода.

От друга страна, белите рафинирани въглехидрати, в тези храни, покачват кръвната захар, което води до бързо освобождаване на инсулин. Твърде голямото количество инсулин може да накара бъбреците да абсорбират солта повторно, което кара тялото да задържа още повече вода.

 

  1. Менструален цикъл

Много жени ще забележат, че започват да задържат вода 2 седмици преди менструация. Това се дължи на хормоните естроген и проестроген. Променящите се нива на тези хоромони, по време на менструалция, контролират количеството вода, което се задържа в женското тяло.

 

  1. Бременност

Задържането на вода по време на бременност е напълно нормално. То помага на тялото да омекне и да се разшири, докато бебето расте.

 

  1. Перименопауза

Хормоналните нива варират драстично по време на перименопауза, което прави задържането на течности много по-често срещано при жени в тази възраст.

 

  1. Проблеми с бъбреците

Бъбреците са като малки пречиствателни станции. Те филтрират кръвта и сортират течностите и минералите в тях, които могат да бъдат използвани повторно от организма. Нарушената бъбречна функция може да доведе до натрупване на отпадъци и ненужни течности в тялото, което причинява подуване.

Други симптоми на бъбречни проблеми са: честа нужда за урниране, чувство за умора, проблеми със съня, мускулни крампи и необяснима загуба на тегло. При появата на някои от тези симптоми се консултирайте със специалист.

  1. Нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза играе ключова роля за поддържане на енергийните нива в организма. Задържането на вода, постоянното чувство за умора и главоболието са някои от честите симптоми на заболяване на щитовидната жлеза.

 

Все пак, задържането на вода може да не е свързано с медицински проблем. В този случай има редица билки, които притежават диуретични свойства и може да бъдат полезни за есественото отстраняване на ненужните течности.

 

Билки за справяне със задържането на вода:
  1. Зелен чай

Известно е, че зеленият чай е силен антиоксидант, повишава метаболизма и помага за изгарянето на мазнините. Освен това, той е и естествен диуретик и подпомага премахването на излишните течности от тялото.

Пиенето на чаша зелен чай, всеки ден, ще помогне да се отървете от натрупванията на вода в тялото.

 

  1. Магданоз

Маганозът е популярен като подправка за ястия, но също така е силен естествен диуретик. Той подпомага изхвърлянето на ненужната вода и е добра алтернатива на предписаните диуретици.

За извличане на максимална полза се препоръчително да се пие чай от магданоз. За приготвяне са ви нужни 1 вързка магданоз и 600 мл вода. Накълцайте магданоза добре в подходящ съд, след което го залейте с врящата вода и го оставете да покисне 10 минути. Количеството не е нужно да се изпива за 1 ден.

 

  1. Полски хвощ

Това е лечебна билка, използвана в миналото като естествен диуретик, от листата и съблата на която се правят течни екстракти, сушени чайове или капсули за пиене.

Изследване проведено през 2014 година, което сравнява билката с обикновен диуретик като хидрохлоротиазид, стига до извода, че растението е толкова ефективно, колкото и лекарството.

За най-висока ефективност е добре да се направи чай от хвощ. За приготвянето просто изсипете 1 чаена лъжичка в 200 мл вряща вода. Най- добре е да се пие по 2 пъти на ден.

Източници: https://www.netdoctor.co.uk/; https://www.verywellfit.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *