ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение на кариес по метода на д-р Прайс

Д-р Прайс установи, че кариесът в съвременното общество възниква в резултат от липсата на хранителни вещества

Д-р Прайс
Д-р Уестън Прайс

Затова д-р Прайс заключи, че кариесът не е генетично обусловено заболяване: кариесът е не само следствие, но и индикатор за отклонението ни от основните закони за живота и здравето.

Елементите, които най-много липсват в съвременната ни диета, са мастноразтворимите витамини, особено тези, съдържащи се в животинските мазнини. Връщайки мастноразтворимите витамини обратно в менюто, можем да възстановим здравето на целия организъм и устойчивостта към кариес. Това са витамините А, D, Е и К. Те се намират в мазнините.

Мастноразтворимите витамини са от съществено значение за нашето физическо здраве, не само защото са хранителни: те са и активатори, които помагат на тялото да усвоява минералите от храната.

Възстановяване на зъбите с хранене

Д-р Прайс установи, че хората в традиционните селски общности, които са имали най-висока устойчивост на кариес, консумират всеки ден поне две или три порции от следните храни, богати на мастноразтворими витамини:

• млечни продукти от крави, хранени с прясна трева на пасища;
• карантии и рибни глави, месни бульони, както и морски дарове;
• карантия.

За да поддържа здравето, средностатистическият възрастен трябва да консумира всеки ден:

• калций 1,5 грама;
• фосфор 2 грама;
• витамин А 4000 – 20 000 IU;
• витамин D 1000 – 4000 IU;
• процент на калории от мазнини 30 – 70%.

Забележка: Никога не използвайте синтетични витамини като източник на тези елементи – те не са ефективни .

Необходимото количество калций и фосфор са предложени от самия д-р Прайс. Витамините А и D и калориите на мазнини се основават на анализ на няколко различни описания на здравословни диети и препоръки от фондацията Weston Price. Тези цифри са ориентировъчни и може да не важат за всички. Те зависят от вашето здраве, тегло и хранителни нужди.

В статия от 1936 г. в списанието на Американската стоматологична асоциация, рядко консултирана от съвременни експерти, д-р Прайс разкрива малко известната тайна на 100-процентовия зъбен имунитет:

След анализ на съдържанието на мастноразтворимите активатори и витамини в консумираните храни, установих, че онези популации, които са използвали поне два или три основни източника на тези елементи, имат най-висок имунитет срещу зъбен кариес. Хората, които ядат храни с най-ниско съдържание на мастноразтворими активатори, имат най-голям брой зъбни кариеси.

Въз основа на съдържанието на мастноразтворими активатори в диетата, в онези групи, където тези вещества се консумират в неограничени количества, не повече от 0,5% от зъбите са били изложени на кариес. В същото време сред групите от населението, където мастноразтворимите активатори се консумират в малки количества, до 12% от зъбите са податливи на кариес.

Всички групи с богато снабдяване с източници на минерали, особено фосфор, и богато снабдяване с източници на мастноразтворими активатори, имаха сто процента имунитет срещу зъбен кариес.

Хранителен метод, предложен от д-р Прайс

В дългосрочен експеримент, използващ хранителната програма на д-р Прайс, седемнадесет души с тежък кариес са имали 250-кратно намаляване броя на зъбите с активен кариес. Преди да преминат през тази хранителна програма, почти половината от хората в групата са имали кариес. Впоследствие в цялата група в рамките на три години се появяват нови дупки само в два зъба, т.е. честотата на рецидиви е 0,4 процента.

Д-р Прайс пише: Тази форма на хранителен контрол на зъбния кариес е толкова ефективна, че мога спокойно да я препоръчам като адекватен метод за превенция, с положителен резултат в над 95 процента от случаите.

Друг цитат д-р Прайс: Половин чаена лъжичка масло от черен дроб на треска, три пъти на ден с храна, е достатъчно, за да възпре развитието на кариес, ако в допълнение към това се ограничат храните, които съдържат нишесте и захар. Ако се добавят и голям брой храни, богати на минерали, особено фосфор, това само ще заздрави зъбите.

Фосфорът е в пъти по-полезен от калция, за зъбния емайл

Обикновено една чаена лъжичка масло от треска на ден, разделена на две или три приема, е достатъчна, за да предотврати кариеса и да поддържа добър имунитет. Това също ще помогне за предотвратяване на настинки и поддържане на отлично физическо здраве като цяло.

Общи заключения относно метода на д-р Прайс

Ще съпоставим богатото научно наследство на д-р Прайс с други изследвания и открития, и след това ще ги комбинираме, за да създадем ефективни програми за лечение на зъбен кариес.

В заключение ще цитираме думите на д-р Прайс: Недохранването е в основата на физическата, интелектуална и морална дегенерация на съвременните хора .

– Приемайте 1-1,5 чаена лъжичка от сместа дневно, като я разделяте на 2-3 дози: 1/4 чаена лъжичка ферментирало рибено масло, смесено с 1/4 чаена лъжичка богато на витамини масло (зехтин, ленено масло).

Храни, които трябва да се избягват

• Изделия от бяло брашно;
• Обезмаслено мляко;
• Захар и други подсладители.

Източник: healthygoods.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *