Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени най-накрая откриха функцията на апендикса

Оказва се, че смятания за излишен орган, има принос за организма

апендикс
Източник на изображение: https://www.webmd.com/

От поколения се смяташе, че апендиксът не изпълнява никаква функция. Но сега изследователи твърдят, че са открили истинското предназначение на този орган и той е всичко друго, но не и излишен.

Учените стигат до извода, че апендиксът е склад за полезни бактерии, които са нужни на организма. Според тях, тялото ги използва, за да „рестартира” храносмилателната система, когато заболяване като дизентерия или холера унищожи микрофлората в стомаха и червата.

Традиционната медицина твърдеше, че тази малка торбичка, стърчаща от началото на дебелото черво, е просто излишна или е еволюционна сянка на някога полезен орган. Години наред лекарите съветват хората да премахват апендикса. Дори и сега, след като действието му е доказано, медицинските лица са на мнение, че при възпаление е най-добре да се отстрани по оперативен път.

Изследователите от „Duke University” в Северна Каролина правят интересно откритие. Според тях, след тежко заболяване, което може да унищожи всички бактерии в червата, необходими за храносмилането, апендиксът действа като резерв за появата на тези бактерии отново

 Въпреки резултатите от научното изследване,  професор Бил Паркър казва следното:

„Много е важно хората да разберат, че ако апендиксът се възпали, все пак е необходимо да бъде премахнат. Фактът, че той има функция не означава, че трябва да го задържите на всяка цена. Отстраняването на апендикса може да спаси живота ви”.

Учените стигат до откритието чрез иследване на апендикса на коалите. За разлика от късия човешки орган, апендикса при коалата е изключително дълъг. Това е нужно поради диетата им, която се състой на 90% от листа от евкалипт.

Професор Вардаксис от „RMIT University” в Австралия казва, че свиването на апендикса при хората се дължи на промени в диетата ни. Тези изменения в храненето са се случили в продължение на хиляди години.

Източник: https://www.getholistichealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *