Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да останем здрави и млади: съвети от личния диетолог на Елизабет II

Английската кралица Елизабет II вече е на 94 години. Въпреки напредналата си възраст тя редовно присъства на няколко хиляди социални и бизнес срещи годишно

Елизабет II
Английската кралица Елизабет II и д-р Мосараф Али

Елизабет II все още участва и в вземането на най-важните решения за управлението на страната. Ключът към нейното благополучие е не само отличното здраве, но и добрите лекари, който има на разположение. За наше щастие, един от личните лекари на Нейно Величество, д-р Мосараф Али, сподели тайните си с широка публика.

Предлагаме ви най-важните съвети от книгата на личния диетолог на Елизабет II „Практики от Изтока и Запада за здраве и дълголетие.“ Това са основните принципи на здравословния начин на живот, от които се ръководят членовете на кралското семейство.

Съвети за здраве и дълголетие от личния лекар на Елизабет II и кралското семейство

При правилния начин на живот 80% от заболяванията не изискват медицинска намеса.

Основното, което д-р Али иска да внуши чрез книгата си е, че ако сте здрави, тялото ви е в състояние самостоятелно да се справи с много проблеми. Настинки, леки възпаления, наранявания и дори фрактури – ако тялото е здраво, всичко това отминава бързо и с минимална намеса на лекарите.

Нашата задача е да поддържаме тялото си в ред, така че да може да се справи с различни по сила външни и вътрешни атаки.

Как да разберете колко сте здрави?

Д-р Али предлага да се съсредоточите върху тези показатели, за да разбере колко сте здрави:

– Физическа и психическа издръжливост: Здравите хора се събуждат енергични, активно прекарват деня си и се уморяват само вечер.

– Изправен гръб: Това означава, че костите, мускулите и нервите на тялото са в ред.

– Здравословен сън: Здравите хора заспиват лесно, спят дълбоко и се събуждат бодри.

– Ясен поглед: Говори за добро кръвообращение.

– Добър апетит: Здравите хора нямат нито отвращение, нито силно желание за храна. Те се хранят редовно и с удоволствие.

Херцогините Кейт и Меган

Бръчките, кръговете под очите и други „недостатъци“ не винаги са доказателство за проблеми. Всички ние имаме различни гени и физиологични характеристики, които определят скоростта на стареене и тежестта на неговите признаци. Можем да дадем за пример херцогините Меган и Катрин: това, че човек изглежда малко по-възрастен, не означава, че здравето му е по-лошо.

Съвет: Първо потърсете външни признаци на здравословни проблеми

Ако се изморявате по-бързо, спите по-лошо, ядете по-малко или, обратно, преяждате – всичко това е причина възможно най-скоро да се консултирате с лекар.

Здравните проблеми могат да бъдат идентифицирани по състоянието на езика

Езикът е отличен показател за случващото се вътре в нашето тяло. Чрез него можете да определите наличието на проблеми:

– Назъбените краища на езика са признак на гастрит и повишена стомашна киселинност.

– Червеникавият връх на езика често показва сърдечни проблеми и прекомерна консумация на бързи въглехидрати, като шоколад и други вредни сладкиши.

– Сивкавият език често е придружаван от запек и показва лоша функция на червата.

– Тъмночервените или лилави петна са признак на анемия.

– Жълто покритие и неравна повърхност на езика могат да показват проблеми с черния дроб.

– Дълбоките линии на езика алармират за наличието на язва или остър панкреатит.

– Набръчканият език с прозрачен, лъскав филм отгоре е сигнал за лоша хидратация.

Съвет: поне от време на време оглеждайте езика си, докато сте пред огледалото. Ако цветът му се е променил, появили са се плаки или други външни признаци, това е причина да се консултирате с лекар.

Как се храни английската кралица?

Храненето е най-важният компонент на нашето здраве. За тези, които искат да живеят дълго и в добро здраве, д-р Али дава следните съвети:

– Избирайте свежи и чисти селскостопански продукти, когато е възможно.

– Яжте пресни плодове и зеленчуци, вместо консервирани.

– Яжте достатъчно протеин. За вегетарианците тофуто, изварата, бадемовото мляко и други могат да заменят животинския протеин.

– Сменете плодовите сокове за сокове от моркови, целина, ябълки и джинджифил.

– Пийте 6-8 чаши вода дневно.

– Яжте по-малко червено месо – заменете го с пилешко или пуешко.

– Избягвайте храни с дрожди, пържено, сирене, гъби и цитрусови плодове (с изключение на портокали и мандарини). Приемайте възможно най-малко сол.

– Гладувайте поне веднъж седмично: яжте само плодови и зеленчукови супи и пийте много вода.

Съвет: наблюдавайте диетата си. Може би чистите, истински и натурални селскостопанските продукти не са достъпни за всички, но всеки може да се откаже от пушени, пържени храни, бързо хранене и нездравословни купешки десерти.

Подходящи ястия за закуска, обяд и вечеря

Важно е не само количеството и качеството на консумираната храна, но и времето на приемането ѝ. Д-р Али дава следните съвети за съставяне на ежедневното меню:

– Сутрин яжте леки, но богати на протеини храни: яйца, бадеми, извара. Те перфектно се допълват от плодове, зърнени храни и кисели млечни продукти.

– Обядът, а не закуската, трябва да е вашето най-калорично хранене. Най-добрата комбинация са зеленчуци + протеини + въглехидрати. Например: салата, задушена пуйка и картофи. За обяд можете да хапнете не твърде сладък домашен десерт.

– Вечерята трябва да е лека, като за предпочитане е да се случи преди 19:00-20:00 часа. Избягвайте пикантни, тежки храни и сладки – те отнемат много време, за да храносмилате и могат да влошавате съня.

Съвет: Направете предварително седмично меню и вземете здравословна храна със себе си за работа. Опитайте се да ядете „тежките“ храни през първата половина на деня.

Правилната стойка е ключът към красотата и здравето

Катрин Кеймбриджка

В книгата си д-р Али съветва просто упражнение, което ще ви помогне да поддържате гърба си изправен. Известно е като „Методът Александър“. Методът или техниката Александър е създадена от Фредерик Матиас Александър, актьор, роден през 1890 г. в Тасмания. Ето и упражнението:

– Изправете се или седнете.
– Дръжте главата си изправена – представете си, че някой я дърпа нагоре.
– Изпънете раменете назад, но не чак толкова, че да изпитате дискомфорт.
– Вирнете брадичката, докато усетите напрежение в мускулите на раменете и шията.

Съвет: Използвайте Техниката Александър веднага щом почувствате напрежение в мускулите на гърба, шията или раменете. Повтаряйте я редовно, за да поддържате силуета на тялото в добра форма.

Оказва се, че принципите на здравословния начин на живот на кралските особи не са толкова сложни и са подходящи и достъпни за всички.

А вие имате ли ваши собствени и доказани рецепти как да изглеждате и да се чувствате най-добре? Споделете ги в коментарите.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *