БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Против комари: тези естествени репеленти ще ви предпазят от ухапвания

Етеричните масла са високо ефективни за отблъскването на досадните кръвопиици

комари
Големият плюс на естествените репеленти е, че те са безвредни и безопасни

Хората, които търсят алтернатива на синтетичните репеленти против комари, ще отркрият, че природата предлага множество средства за предпазване от тези неприятни насекоми. Големият плюс на естествените репеленти е, че те са безвредни и безопасни.

Естествените репеленти и етерични масла действат, като блокират обонянието на комарите и ги затрудняват да кацнат върху човек, за да се хранят.

В тази статия ще ви запознаем с най-добрите естествени репеленти.

 

  1. Цитронела

Цитронелата е добре познато средство за отблъскване на комарите. Докато действа тя е ефективна колкото синтетичен репелент, но продължителността на действие е значително по-кратка. Това означва, че трябва да използвате маслото доста по-често, но не и да прекалявате. При някои хора, използването на цитронела прекалено често причинява раздразнения по кожата.

 

  1. Лимонов евкалипт

Етеричното масло от лимонов евкалипт съдържа 85% цитронелол. То е много популярен продукт в почистващата и козметичната промишленост заради свежия си аромат.

Откритията от полеви и лабораторни изследвания показват, че маслото от евкалипт предпазва от няколко вида маларийни комари. Проучване от 2014 г. установява, че масло, което съдържа 32% лимонов евкалипт осигурява 95% защита от комари в продължение на 3 часа.

 

  1. Карамфил

Карамфилът е широко използван в много кухни, както и като допълнение към питиета. Той може също и да помогне за отблъскаване на досадните комари през лятото.

В проучване от 2013 г. изследователите октриват, че смес от етерично масло от карамфил смесено със зехтин и кокосово масло предпазва от ухапвания. Сместа се нанася локално върху кожата и предпазва до час и половина.

 

  1. Мента

Етерично масло от мента е от най-ефективните в прогонването на неприятните насекоми. Нанесено върху кожата  то осигурява 100% защита от ухапвания. Защитата трае до два часа и половина след използване.

 

  1. Босилек

Босилекът е познат на всички като подправка за готвене, но малко хора знаят, че той е ефективен репелент. Растението в саксия отблъсква до 40% от комарите, които влизат в дома Ви, а маслото от босилек предпазва кожата ви в продължение на 6 часа.

 

Добре е да знаете:

Естествените репеленти могат да бъдат ефективен начин за отблъскване на комари и предотвратяване на ухапвания. Някои от тях вършат същата работа като антикомарин или аутан, но ако живеете в част на света, където комарите пренасят болести, може би е най-добре да използвате синтетични репеленти.

За България използването на етерични масла върши чудесна работа, защото рискът за заболяване от ухапване е много малък.

 

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *