Спукването на кост при остеопороза е коварно

Спукването на кост може да мине почти незабелязано, защото у възрастните болката се взема за някоя от честите болки на ставите или мускулите. То не е пълно счупване и затова не дава всички признаци на счупване. Но спукването е по-често у жените, поради развитието на остеопороза. У жените калцият в костите намалява с 1% всяка година след 50-те. Така костите стават крехки и чупливи. Спукванията може и да не са предизвикани от някакви особени обстоятелства като падане или силен удар. Най-честото и най-опасно спукване е на шийката на бедрената кост. Но има и пукания на ходилото, на петата, на големия пищял. Ако е на малка кост и няма голям оток, възможно е то да не се забележи от пациента и диагнозата да се постави много по-късно.

Лечението на пукване, което е било забелязано, е в обездвижване на крайника, за да може костта да зарастне. Може да се направи не с гипс, а с добре стегнат бинт. Вземат се препарати с калций и фосфор. В нормални условия такова пукване зараства напълно за около 20-30 дни. При изразена остеопороза обаче зарастването може да се проточи дори до 2-3 месеца!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *