ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Меркола: 10 незабавни ползи на маслото от градински чай

Искате ли да забравите за хормоналния дисбаланс и дискомфорта по време на цикъл и ако сте в критическата?

градински чай
Маслото от градински чай – естествена алтернатива на скъпите лекарства

Етеричното масло от градински чай ще ви помогне за това.

Маслото от градински чай помага при хормонални нарушения и менструални нередности. Това естествено средство има особено благоприятен ефект върху женската хормонална система.

Нека разгледаме подробно полезните му свойства и да разберем как се прави, какво приложение има и как се дозира.

Предимства на етеричното масло от градински чай за жените

1. Преди и по време на менструалния цикъл

Маслото от градински чай, поради спазмолитичните си свойства, ви позволява да се отървете от симптомите на ПМС. То ще облекчи спазмите, мускулните крампи, главоболието и болките в корема . Доказано е, че ароматерапията с това масло намалява чувството на безпокойство и действа като обезболяващо по време на менструалния цикъл.

2. Подкрепа за хормоналния баланс

Влияе на хормоните чрез наличието на естествени фитоестрогени, подпомага здравето на матката и намалява риска от рак на матката и яйчниците. Вдишването на масло от градински чай е доказано, че намалява нивата на кортизол (хормон на стреса) с 36% и значително подобрява нивата на щитовидния хормон.

3. Нормализира моделите на съня

Маслото от градински чай е естествено успокоително средство, което ви позволява да заспите по-бързо вечер и да усетите прилив на енергия сутрин. Това средство помага в борбата срещу безсънието, което обикновено се появява поради хормонални промени или стрес.

Д-р Джоузеф Меркола

4. Подобрява кръвообращението

Маслото от градински чай нормализира кръвното налягане, отпуска артериите и подобрява работата на мозъка.

5. Подобрява работата на кръвоносните съдове и сърцето

Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, маслото помага да се намали нивото на „лошия“ холестерол и да се коригира емоционалният стрес.

6. Антистрес

Това естествено средство намалява чувството на безпокойство и повишава самоувереността. Маслото от градински чай може да се използва като терапевтично средство от хора с депресия, показва проучване в Южна Корея.

7. Борба с левкемията

Маслото съдържа склареол, химическо съединение, способно да унищожи засегнатите клетки на тялото.

8. Унищожава бактерии и вируси

Маслото минимизира риска от развитие на бактериални и гъбични инфекции, осигурява надеждна защита на червата, пикочните пътища и отделителната система. Тъй като е антисептично, може да се прилага върху отворени рани, за да се предотврати навлизането на микроби в тях.

9. Подобрява състоянието на кожата

Маслото от градински чай съдържа фитохимичния линалил ацетат, който намалява възпалението върху кожата и има антиалергичен ефект.

10. Нормализиране на храносмилателната система

Добрата работа на храносмилателната система е в основата на доброто здраве. Въпреки ограничените доказателства за ефективността на градинския чай за подобряване функциите на храносмилателната система, все още се използва активно за увеличаване на секрецията на жлъчката и жлъчния сок, както и за улесняване на храносмилателния процес. Маслото помага за облекчаване подуването на корема, при спазми, запек и друг дискомфорт. Маслото от градински чай може да се направи у дома. Може и да се купи от аптека. За целта трябва да сте сигурни, че се произвежда без никакви добавки.

Как се прави масло от градински чай?

Необходимо е да имате:

– 2 чаши масло (качествен зехтин или ленено масло);
– 2 чаши ситно нарязани листа от градински чай;
– Голям стъклен буркан с плътно прилепващ капак;

Измийте и подсушете градинския чай, нарежете го и го натъпчете в буркана. Отгоре залейте с маслото. Преди да затворите намачкайте сместа с вилица и я разбъркайте добре. Сложете на тъмно и студено място, като периодично разклащате буркана. След две (или три) седмици изсипете маслото през фина мрежеста цедка и го поставете в друг съд, който ще е удобен за вас.

Ако нямате достатъчно листа, можете да използвате стъблата на градинския чай. Въпреки това, те произвеждат по-силен и понякога малко по-смолист аромат. Берете градинския чай сутрин, след като росата се е изпарила.

Загрейте маслото достатъчно, за да насърчите листата на градинския чай да отделят всичко полезно, което се крие в тях. Загряването се извършва на водна баня, като не бива да се прекалява с температурата.

Важно: така приготвеното масло от градински чай може да се ползва и за овкусяване на салати и предястия.

Приложения на маслото от градински чай

Маслото може да се използва както в чист вид, така и в комбинация с други масла – цитрусови плодове, тамян, лавандула, кипарис, здравец, сандалово дърво. Маслото се прилага по различни начини, в зависимост от ситуацията:

– За облекчаване на стреса е достатъчно да вдишате две или три капки масло;

– За да подобрите настроението и да намалите ставната болка, добавете 3-5 капки масло в топлата вана с малко сода за хляб;

– Грижа за очите: достатъчно е да нанесете няколко капки масло върху носна кърпа и да я приложите върху очите в продължение на 10 минути;

– При спазми и за да се облекчи болката се третират проблемните зони със смес от градински чай и кокосово масло (по 5 капки всяко);

– За да подобрите състоянието на кожата, можете да втривате смес от масла (градински чай и кокос в равни пропорции) в проблемните зони с масажни движения;

– За подобряване на храносмилането е достатъчно да масажирате стомаха със смес от градински чай и кокосово масло или да приложите горещ компрес с 3-5 капки от тези масла;

– За облекчаване симптомите на астма смесете 4 капки масло от градински чай с 4 капки лавандулово масло и нанесете състава върху гърба и гърдите;

– За здрава коса се препоръчва да се смесват равни количества масло от градински чай и розмарин, прилагат се върху косата и след няколко минути се изплакват с топла вода.

Предпазни мерки

Маслото от градински чай не трябва да се използва от бременни жени. Не използвайте маслото по време или след употреба на алкохолни напитки.

Също така не се препоръчва употребата по време на лечение със седативни средства и хипнотици. За да сведете до минимум появата на странични ефекти, изберете масла от надеждни производители, които гарантират 100% натурален състав на продукта.

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *