Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гъвкаво хранене: Какво е флекситаризъм и защо е полезен?

Флекситаризъм буквално се превежда като „гъвкаво хранене“. Този начин на хранене включва два основни принципа

флекситаризъм
Флекситаризъм е гъвкаво хранене

Първият е да се намали консумацията на всякакви животински продукти. Вторият – в основата на диетата присъстват само растителни храни. На първо място това са зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

И още:

– Съсредоточете се върху протеина от растенията, вместо от животните.

– Бъдете гъвкави и включвайте месо и животински продукти от време на време.

– Яжте най-малко преработената, най-естествената форма на храните.
Ограничете добавената захар и сладкишите.

Флекситаризъм не означава полувегетарианство

Често този вид хранене се нарича полувегетарианство. Но това не отразява съвсем правилно същността му. Не може да се нарече нито полу-, нито четвърт вегетарианство. Основата не е в съотношението на животински и растителни храни, а желанието да се консумира по-малко месо, домашни птици, млечни продукти и риба, и повече – растителни продукти. Можете да ядете животински продукти 1, 2 или 3 дни в седмицата, а през всички останали да предпочетете постни храни. Можете дори да откажете от месото и мазнината само за 1 ден седмично. Каквато и комбинация да изберете, все ще е флекситаризъм. В това се изразява гъвкавостта на тази хранителна програма.

Ако не ядете месо няколко дни в седмицата и консумирате повече плодове и зеленчуци, това наистина ще бъде от полза за вашето здраве и самочувствие.

Професор Олег Медведев

„Исторически погледнато, в така наречените „сини зони“ (повечето азиатски страни), където преобладава растителното хранене, животът има по-голяма продължителност. Съвременните молекулярни изследвания показват, че ненаситените мастни киселини в растителните продукти запазват дължината на теломерите – окончанията на хромозомите или на молекулата на ДНК, които са отговорни за младостта и дълголетието “, казва Олег Медведев, професор в Московския държавен университет, ръководител на Националния изследователски център за здравословно хранене.

Историческите аргументи не работят

Мнозина са уверени, че отхвърлянето или рязкото намаляване на животинските продукти в диетата противоречи на хранителните нужди на човечеството. Привържениците на популярната днес кетодиета обичат да говорят за това. Според тях хората винаги са включвали в диетата си много животински храни. Това не е съвсем вярно.

През 2018 г. в Канада беше публикувано проучване, което сравни диетите на древните и съвременните хора. Оказа се, че растителните храни, зеленчуците и плодовете са в основата на храненето на древния човек. А така наречената „западна диета“, която сега е често срещана в почти целия свят, се състои главно от мазнини, захар, сол и малко количество фибри.

„Месната диета на нашите предци е мит“, обяснява Медведев. – От хилядолетия човечеството се храни основно с растителни храни. Диетата на хората през вековете се основава на нишесте, фибри и източници на бавни въглехидрати. Чистият протеин, сол и захар в храненето на хората преди няколко столетия са били изключително малко. Това, което днес наричаме „западна диета“ на базата на месни продукти, се е появило преди по-малко от 100 години, когато храната стана по-евтина и по-достъпна.

„Болестите, характерни за жителите на икономически развитите страни – онкология, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, са причинени най-вече от промените в храненето.“

Кои са храните, които трябва да се предпочитат, ако предпочетете флекситаризмът

Флекситарианците наблягат на растителните протеини и други цели, минимално обработени растителни храни, като същевременно ограничават животинските продукти.

Храните, които трябва да се ядат редовно, включват:

– Протеини: соя, тофу, бобови растения , леща;
– Зеленчуци без нишесте: Зелени, чушки, брюкселско зеле, зелен фасул, моркови, карфиол;
– Нишестени зеленчуци: зимна тиква, грах, царевица, сладък картоф;
– Плодове: ябълки, портокали, плодове, грозде, череши;
– Пълнозърнести храни: киноа, елда, чия;
– Ядки и семена: бадеми, ленено семена, орехи, кашу, шам-фъстък, фъстъчено масло, авокадо, маслини, кокосови орехи;
– Алтернативи на растителна основа: мляко от бадем, кокос и соево мляко;
– Билки и подправки: босилек, риган, мента, мащерка, кимион, куркума, джинджифил;
– Подправки: ябълков оцет , салса, горчица, кетчуп без добавена захар;
– Напитки: минерална и газирана вода, чай, кафе.

Когато включвате животински продукти, изберете следното, ако е възможно:

– Яйца: тип селски;
– Домашни птици: Биологично чисти, свободно отглеждани;
– Риба: Дива, уловена в естествена среда, не от развъдник;
– Месо: хранени с трева или отглеждани на пасища животни;
– Млечни продукти: от малки ферми и свободни производители.

Полза за здравето от гъвкавия режим на хранене

Флекситарианската диета може да помогне за отслабване и да намали риска от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2.

Гъвкавото хранене не само насърчава ограничаването на месо и животински продукти, но и ограничаване на високо преработени храни, рафинирани зърна и добавена захар.

Храните, които да се сведат до минимум, включват:

– Преработени меса: бекон, наденица;
– Рафинирани въглехидрати: Бял хляб, бял ориз, гевреци, кроасани;
– Добавена захар и сладкиши: газирани и негазирани подсладени напитки, понички, торти, бисквитки, бонбони;
– Бърза храна: пържени картофи, бургери, пилешки хапки, млечни шейкове.

Труден подход към гъвкавата диета

Може би по-широкото приемане на флекситаризма вреди на твърдия подход, използван от крайните вегетарианци. Това са хора, от типа „Грета Тунберг“, които дискутират храненето не заради неговото медицинско значение. Те започват да говорят не за здраве, а за политика. Например, избягва се определението „животинско хранене“ и вместо това хората, които предпочитат месо, се наричат канибали, тъй като те се хранят с „плът“. Те безкрайно говорят за вината на човека и за правата на селскостопанските животни. Но в същото време мечтаят за времето, когато изобщо няма да има крави. Причината? Основният проблем са преживните животни и пилетата, чието отглеждане причинява често огромни екологически проблеми.

Според тях изкуствено отглежданите животни отделят много парникови газове, като например метан. Всичко това е много сериозно. В техните пропагандни материали има истории за това как крава избухва от случайна искра в Германия, поради натрупан в нея метан. Или как е загинал най-старият баобаб в Африка: той е бил убит от изменението на климата, пак заради натрупания метан, отделян от преживните животни.

Нека споделим една тайна: вегетарианците също отделят повече метан от тези, които предпочитат различна диета, тъй като се хранят предимно с растителната храна. Но този факт привържениците на растителното хранене стратегически заобикалят.

Не издигайте в култ храната!

И все пак, когато говорим за храненето, трябва да мислим за него като за лекарство. Тук не трябва да смесваме екологичен активизъм, вина, духовност и други подобни. Това не е диета, а култ или нещо като хранителна религия.

Ако искате да се борите за правата на животните, воювайте с големи земеделски корпорации, в които те сe отглеждат в ужасни условия. Ако сте почитател на околната среда, тогава се противопоставете на продажбата на продукти в пластмасови опаковки и тетрапакове, без значение дали в тях има мляко или неговия зеленчуков заместител, предназначен за вегетарианци. Вредите от такива опаковки и тяхното производство са по-големи, отколкото от отпадъчните продукти на кравите. Ще бъде по-честно към вас самите и по-полезно за природата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *