Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Невролог: Какви народни средства срещу болка наистина действат?

Може ли болката да се облекчи без помощта на хапчета? Какви „народни“ средства са най-ефективни и безопасни? От каква болка ще ни освободи секса?

болка
Какви народни средства срещу болка наистина действат?

На тези и други въпроси за болката отговаря невролога д-р Петър Соков.

При кои случаи е възможно да се облекчи болката без аналгетици?

Ако болката е лека или умерена, ако вече сте я изпитали и не е придружена от други симптоми, не е необходимо незабавно да приемате обезболяващи. Най-често главоболие, предизвикано от напрежение или преумора, както и не твърде силна болка в долната част на гърба, преминават и без хапчета. Достатъчно е само да изключите факторите, които я провокират: отпуснете се, починете, отвлечете вниманието от негативните мисли, заемете удобна поза и пр. При болки в долната част на гърба е напълно възможно вкъщи самостоятелно да си направите корсет от стар чаршаф за временно фиксиране на лумбала.

Д-р Петър Соков

В случаите, когато рязко възникващата болка е придружена от гадене, повръщане, изтръпване или слабост в крайниците, нарушение на речта, както и лицева асиметрия, спешно трябва да се извика линейка. Острата, постоянна болка в корема също е причина за навременна консултация със специалист.

Какви „домашни“ средства могат да помогнат при болка?

Медитация или автотренинг

Когато човек със силата на волята знае как да се настрои положително, това ще му помогне да се справи и с болката. Това е един вид автохипноза и независима психотерапия, при която човек сам се стреми към положителен резултат: „Болката ще отмине, скоро ще отстъпи, всичко ще е наред, всичко ще се нормализира …” и т.н. В леки случаи подобно самоубеждение наистина работи.

Самомасаж

Масажът, който всеки може да си направи сам, помага при мускулни болки. Като масажирате например мускулите на шията под задната част на главата, можете да намалите главоболието, възникнало заради напрежение. Масажът на краката или стъпалата ще облекчи дърпащата болка в крайниците.

Водни процедури

Това е един от най-ефективните нелекарствени методи за облекчаване на болката. Но има индивидуални особености на тяхното приложение. Например, при обикновено главоболие, както и при напрежение и схващане на мускулите, топлият душ ще подейства много ободряващо. Ако има болка в стъпалата, студената вода ще ги успокои. Кратките контрастни душове са отлично решение при световъртеж и отпадналост.

Ароматерапия

Ако харесвате определен аромат, вдишвайки го, можете да изпитате положителни емоции и да облекчите болката. Но няма напълно доказан начин, чрез който да се отървете от болката с помощта на миризма. Още повече, че всеки има различни предпочитания. Напротив, главоболието може да бъде предизвикано от някаква миризма, което често се случва при пациенти с мигрена.

Секс

Сексът е мощна емоционална, хормонална и физическа активност, която често действа като упойка. Освобождаването на ендорфини и положителните емоции по време на интимност ефективно облекчават болката.

В класификацията на заболяванията обаче има и коитални главоболия, или познати още и като коитална цефалгия, които се появяват преди, по време или след оргазъм. Такива главоболия изискват незабавна медицинска помощ, защото могат да бъдат свързани със сериозни проблеми.

Емоционална подкрепа, съпричастност

В допълнение към факта, че болката е отговор на някакъв вид увреждане на тялото, тя е и емоционална оценка от човека за степента на това увреждане. Ето и един пример: когато малко дете падне и започне да плаче, майка му се притича към него, започва да гали и прегръща. Не след дълго детето се успокоява. Вниманието, състраданието, прегръдките на любимия човек успокояват и намаляват болката.

Правилен режим на деня и храненето

Ако човек започне да се храни в един и същ час, ако спазва режим на сън и бодърстване, тогава интензивността на болката спада. Намалява се и количеството лекарства, които се пият в огромната част от случаите. И това важи не само при главоболие или болки в гърба. Неслучайно при повечето заболявания, освен лекарства, лекарите предписват и определен режим на хранене. Диетата е от значение за доброто самочувствие, което пък е предпоставка да се изпитва по-малко болка. Ставите ще изпитат облекчение, ако ги освободите от тежестта на излишните килограми. Когато човек отслабне се подобрява работата на сърцето и се коригира кръвното налягане. Има и още примери, които могат да илюстрират колко важно е да се храним здравословно.

Кои храни имат обезболяващ ефект?

Всяка храна, която носи удоволствие, има положителен ефект по отношение облекчаване на болката. Радостта от консумирането на желания продукт, ситостта, усещането за пълен стомах предизвикват положителни емоции и отделянето на ендорфини (хормони на радостта). По този начин намалява болката или човек се разсейва и не ѝ обръща голямо внимание. Следователно ситуации, при които пациентите, страдащи от хронична болка изпитват облекчение след като са хапнали нещо любимо, са напълно възможни. За дългосрочна употреба методът не е много подходящ. Но ако имате главоболие и ви се дояде сладолед, тогава ще е добре да не се лишавате от леденото удоволствие.

Лидер сред ядливите болкоуспокояващи е лютият пипер

По-конкретно, съдържащото се в него вещество капсаицин. Не е чудно, че капсацинът е част от състава на много болкоуспокояващи мазила, които се продават в аптеката. Но тук става въпрос не за анестезия сама по себе си, а за създаване на допълнително дразнене по кожата, което отвлича вниманието от болката. Доста често това помага при лечението на различни синдроми на болка и затова се използва в медицинската практика. Между другото, ако ядете ястие с много люти чушки, това също може да отвлече вниманието от болката: от рецепторите, които изпращат сигнали за болка, мозъкът преминава към силно усещане за парене в устата.

Кафето е едно от най-популярните средства за лечение на главоболие. Но има някои нюанси. Хората, които пият много кафе, могат да имат главоболие, ако изведнъж се откажат от него. Има и хора, при които кафето може да причини главоболие.

Ако се появи главоболие на фона на ниско кръвно налягане, тогава кафето може да подобри ситуацията. Но, ако същото главоболие е свързано с високо кръвно налягане, кафето е възможно да причини някои проблеми.

Ракията е популярно народно лекарство срещу болка. Но тя действа за кратко време (поради отпускане на кръвоносните съдове) и много бързо може да доведе до обратната ситуация: да влоши болката. Съдовете отново ще се стесняват, кръвното налягане в тях ще се повиши и усещането за болка ще се върне. Ракията е идеална за дезинфекция на не особено сериозни рани, но болка не потушава. Даже напротив – в състояние е да причини повече болезнени усещания както на човека, който я употребява, така и на хората около него.

Болката е много индивидуално чувство и как да се справи с нея всеки решава самостоятелно. Въпреки това, в трудни и неразбираеми ситуации, трябва да запомните, че болката е един от първите, а понякога дори и единственият симптом на сериозните заболявания. В такива случаи е задължителна консултацията с лекар.

Източник: dravcity.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *