Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кое състарява сърцето и как да подмладим сърдечния мускул?

Не само човекът има възраст, но и сърцето. Най-често сърцето е „по-старо“ от собственика си. Възможно ли е да се забави стареенето и как да го подмладим?

сърцето
Всеки ден правим неща, които състаряват сърцето

Ние, уви, не можем да повлияем на най-мощните фактори за стареене на сърцето (възраст, пол и наследственост)“, казва Оксана Ротар, ръководител на изследователската лаборатория по епидемиология на неинфекциозните заболявания в НМИЦ „В.А.Алмазов“, Санкт Петербург . – Очевидно с всяка изминала година сърцето се „състарява”. Ако трябва да се обясни по друг начин, то сърцето на здравия човек е с една година по-старо от него.

Оксана Ротар

Мъжкото сърце остарява по-бързо от женското (средно мъжкото сърце е с 2 години по-голямо). Наследствените заболявания допълнително влошават ситуацията. Ако някой от роднините (брат, сестра, родители, баби и дядовци) е имал сърдечно-съдови проблеми до 65 години – човекът е изложен на риск. Но, ако не можем да контролираме наследствеността, то сме в състояние да контролираме другите фактори, които състаряват сърцето, категорична е Оксана Ротар.

Колкото по-тежки, толкова по-стари и болни

Високият индекс на телесната маса (ИТМ) влияе негативно на сърцето. Ако ИТМ варира между 25-30, това ще добави една година към прогнозната възраст на сърцето. Повече от 30 – две години. Повече от 35 – три години. Прекалено слабите хора също имат състарено сърце. И така, индекс на телесна маса под 18 добавя една година към реалната възраст на сърцето.

Струва си да се замислим върху работата на сърдечния мускул и свързаните с него заболявания. Най-значителни са хроничното бъбречно заболяване, ревматоидния артрит, захарния диабет и хроничната обструктивна белодробна болест, които добавят към сърдечната възраст 1-2 години.

Пушенето на цигари състарява и разболява сърцето

Колкото по-дълго и повече цигари пуши човек, толкова по-бързо се износва и състарява сърцето му. Повече от 10 години и пакет цигари на ден добавят две години към биологичната възраст на сърцето.

Обездвижването влияе най-много на здравето на нашия „двигател”

Оптималната доза физическа активност е 150 минути спорт на седмица и 10 хиляди стъпки на ден, като едното не може да замени другото. Ако човек дълго време не спазва тази норма – няма съмнение че по този начин допълнително се изтощава сърдечния му мускул.

Не толкова очевидни фактори, които тихо унищожават сърцето

Например стресът, който не означава само страдания и преживявания, които развалят настроението. Лошите условия на околната среда – шум, замърсяване на въздуха и използването на некачествена вода – това също е стрес за тялото.

Британските учени, които са известни с нестандартните си изследвания, сравниха здравния статус на хора, които сутрин отиват на работа, вървейки по оживени улици и такива, които минават през парк, за да стигнат работното си място. Оказа се, че при хората, които са принудени да се движат из центъра на града, където има много автомобили, еластичността на съдовете е значително по-ниска, отколкото при другите, които предпочитат по-заобиколния маршрут през парка.

Друг важен рисков фактор е протичането на бременността при майката и ранният постнатален период. Ако майката преяжда или гладува по време на бременност, ако пуши, води заседнал начин на живот и често е нервна, то при пълнолетното й дете съществува висок риск от сърдечни и съдови заболявания. Кърменето, правилната грижа за бебето през първата година от живота имат благоприятен ефект върху здравето му.

Друг неочевиден фактор, който сериозно влияе върху работата на сърцето, е експозицията

В медицината тази дума означава продължителността на влиянието на вредния фактор върху организма (експозиция на вредни изпарения от бои, химикали и др.).

За поддържане на здравето е важно да се поддържат оптимални нива на кръвно налягане, захар и холестерол в кръвта колкото е възможно по-дълго. Затова спазвайте здравословен начин на живот от млада възраст. Безразсъдната младост задължително води до сърдечно-съдови заболявания в по-напреднала възраст.

Източник: eurosmed.ru

листа от бамбук
Листа от бамбук – истинският приятел на сърцето и сърдечно-съдовата система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *