ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 упражнения за предотвратяване на вирусни заболявания

Имунитетът може да получи сила не само от правилното хранене, но и от набор упражнения, които трябва да се правят всеки ден

упражнения
Редовните упражнения подпомагат имунитета

Колкото по-лесни са тези упражнения, толкова по-възможно ще е да се изпълняват всеки ден. Защото от движението има полза само ако се случва всеки ден.

Руският остеопат и невролог Антон Маслак дава за пример три класически упражнения, които повечето хора пренебрегват, именно заради тяхната простота. Сигурно защото ги намират за прекалено „обикновени“. Но най-често обикновените наглед неща имат необикновена ефективност и сила.

Антон Маслак

Двигателната активност помага да се задействат имунните реакции в човешкото тяло. Не е необходимо да прекарвате часове във фитнес залите. Не са нужни и изтощителни тренировки. Често умереното натоварване е напълно достатъчно.

Тези лесни упражнения ще ви помогнат не само да не си докарате някоя травма, но също така могат да добавят гъвкавост, мобилност на тялото и да направят мускулите по-изразителни.

1. Дихателно упражнение

Изходно положение – легнете по гръб или седнете в спокойно отпуснато състояние. Поемете дъх, но не напълно, направете пауза и бройте на ум до едно. След това издишайте, но не докрай, отново задръжте дъха си и пак бройте до едно. Правете това упражнение в продължение на една минута.

След това постепенно променяте отброяването на „едно – две“. Една минута по-късно на „едно – две – три“. Задачата на дихателната гимнастика е да се увеличи цикъла „вдишване издишване“, тъй като повечето хора днес имат плитко дишане, което не е добре не само за белите дробове, но и за целия организъм – от мозъка до стомаха.

Резултатът от това упражнение (когато се прави редовно) ще бъде образуването на допълнителни червени кръвни клетки в кръвта, както и повишеното ѝ насищане с кислород. Освен това, доставката на кислород до тъканите и клетъчните структури ще се подобри.

2. Скачане на място

При това упражнение не е необходимо да извършвате пълни скокове, достатъчно е просто да повдигнете малко пръстите на краката, за да има треперене на цялото тяло. В този случай не е нужно да се приземявате със сила на пода. Подскачането трябва да е по-бързо и по-ниско, отколкото ако скачате на въже. Препоръчва се да скачате сутрин, като постепенно увеличавате времето. Сутрин, освен това, ако тренировките се провеждат на празен стомах, се изразходват 20 процента повече калории. По време на упражнението не трябва да изпитвате никакъв дискомфорт, така че определете продължителността според вашето усещане.

Резултатът от активното подскачането ще бъде активирането на лимфните органи – важни компоненти на имунната система. Подобрява се и циркулацията на лимфата в тялото, подуването намалява.

3. Наклони

Изходното положение е стоеж, с крака съвсем леко раздалечени един от друг. Вдигнете ръцете си нагоре и направете наклон напред, опитвайки се да стигнете до пода с пръсти. Не се притеснявайте, ако не се получи в началото и не се стремете към това чрез сила. С течение на времето ще получите разтягане, което ще ви помогне да правите упражнението без затруднение. Останете в това положение за няколко секунди и след това бавно и плавно се изправете. Правете това упражнение 8-10 пъти на няколко серии.

Изпълнението на наклони укрепва всички мускули по човешкото тяло и отпуска напрегнатите тъкани. Упражнението допринася за здравето на гърба, особено на гръбначния стълб и подобряване на стойката и походката.

Как допълнително да подкрепим имунитета?

Има няколко лесни и ефективни начина, които ще помогнат за това:

– Трябва по-често да сте на чист въздух или да проветряват помещението;

Поне на всеки 10 дни в града, прекарвайте един ден в гората.

– Обърнете специално внимание на чистотата на помещенията и мокрото почистване.

Добре е да се измиват подовете с вода, в която сте разтворили няколко супени лъжици оцет. Не използвайте препарати за почистване, закупени от магазина. Два пъти в месеца почиствайте подовете с вода, към която е добавен малко (няколко капки) йод. Не остава следи, дори и върху бели повърхности.

– Наблюдавайте диетата си. Включвайте повече растителни храни.

Не забравяйте да се храните само с онова, което е станало годно за консумация през сезона на неговото зреене. Например – не се изкушавайте да си направите салата от марули през зимата.

– Препоръчва се да се движите повече, да се разхождате през целия ден, дори и в стая с отворен прозорец. Активността при движение ще поддържа тялото в добра форма и помага за намаляване на риска от много заболявания.

Не забравяйте – всички упражнения се извършват с бавно темпо. Не трябва да стартирате прекалено рязко, веднага след сън. Препоръчително е веднага след като сте приключили с упражненията да направите 3-минутен контрастен душ, редувайки студена и топла вода.

Източник: zdravcity.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *