ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОНЕЛАР / ONELAR

Съдържа дулоксетин, захарни сфери, хипромелоза, кросповидон тип А, захароза, хипромелоза ацетат сукцинат, триетил цитрат, талк, макрогол 8000, титанов диоксид, желатин, натриев лаурил сулфат, оцветители

Предназначение

ОНЕЛАР с активна съставка дулоксетин се назначава на възрастни с депресия, генерализирано тревожно разстройство или диабетна невропатия. Медикаментът съдейства за увеличаване стойностите на серотонин и норадреналин в нервната система.

Не бива да се очаква бърз ефект от приема на лекарството; при депресия и генерализирано тревожно разстройство първите положителни резултати се проявяват в рамките на две до четири седмици след началото на лечението. При диабетна невропатна болка или загуба на чувствителност вследствие на захарна болест подобрението може да настъпи след още по-дълъг период на натрупване. Ако това все пак не се случи в рамките на два месеца, лечението вероятно ще трябва да се преосмисли.

Как се приема

Приемът на ОНЕЛАР е по лекарско назначение. Лекарството се взема веднъж дневно, капсулите се гълтат цели, с достатъчно вода. При необходимост лекуващият може да коригира дневния прием.
За пациенти с депресия или диабетна невропатия стандартната дневна доза е 60 мг.

При генерализирано тревожно разстройство лечението започва с 30 мг дневно, след което дозата може да се повиши до 60 мг или повече, но не над 120 мг за 24 часа.

Капсулите трябва да се вземат по едно и също време в рамките на деня, така е по-малка вероятността от пропуски. Ако това все пак се случи, дозата може да се вземе при първа възможност или да се изчака времето за следващия прием. Не се взема двойна доза или две дози в рамките на един ден, за да се компенсира пропускът.

Ако приемът е предозиран, трябва да се потърси лекар – възможни са странични ефекти от рода на сънливост, учестено сърцебиене, повръщане, припадъци и кома. Съобщавано е за редки случаи на т.н. серотонинов синдром, когато пациентът изпада в състояние на опиянение и треска, необяснимо бурно щастие, скованост на мускулите, обилно изпотяване.

При внезапно прекратяване на приема могат да се развият симптоми на отнемане като умора, изтръпване, сънливост, гадене и повръщане, тремор, болка в мускулите, диария, раздразнителност, световъртеж и др. спирането на медикамента може да става чрез плавно намаляване на приема и под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти информират за странични ефекти след прием на ОНЕЛАР като главоболие, сънливост, пресъхване на устата, гадене. Чести са и оплакванията от сексуални смущения, проблеми със съня, необичайни сънища, тревожност и безпокойство. Коментират се също смущения на зрението и слуха, замайване и тремор, мравучкане по кожата, скованост, повишено кръвно, често прозяване, усещане на силно сърцебиене.

Коментирани са и смущения в храносмилането – киселини, болки в стомаха, повръщане, газове, диария или запек; сърбежи, необичайно интензивно потене, болки и спазми на мускулите, болезнено и често уриниране, умора и падане при пациенти в напреднала възраст, необяснима загуба на тегло.

В по-редки случаи е възможно да се проявят симптоми като възпаление на гърлото, чувство на дезориентация, отсъствие на мотивация, скърцане със зъби; суицидни мисли; нервност и затруднена концентрация, невъзможност да се пребивава спокойно на едно място, болки в ушите, аритмия или сърцебиене, конвулсии. Други симптоми засягат риска от вътрешни кръвоизливи – повръщане на кръв или черни фекалии; замайване и припадъци, чернодробни възпаления с пожълтяване на кожата и склерите; фоточувствителност; промени в кръвната картина.

Сред единични и много редки случаи на странични ефекти се споменават прояви на алергия с различна интензивност – включително ангиоедем; дисфункции на щитовидната жлеза; дехидратация и промени във водно-солевия баланс; глаукома; серотонинов синдром; чернодробна недостатъчност и жълтеница; спазми на челюстните мускули; проблеми с уринирането – включително променена миризма на урината; необичайна лактация, симптоми на менопауза; кашлица и задух с повишена температура.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОНЕЛАР не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Противопоказан при чернодробни и тежки бъбречни страдания.

Лечението с този медикамент може да е опасно заради други заболявания, които пациентът има. Възможният риск трябва да се оцени предварително в случаите с биполярно разстройство, манийни състояния, предходни припадъци, глаукома, склонност към кървене; при мисли за самонараняване или суицид, особено при пациенти деца или подрастващи под 18 години. По принцип не се препоръчва за тази възрастова група. Склонността към суицидни мисли и опити е рисков фактор и за групата до 25 години.

Не се препоръчва за бременни и кърмачки. Ако медикаментът е бил прилаган през бременността, новороденото трябва да се проследява за симптоми на белодробна хипертония.

Препоръчва се отказ от шофиране и работа с тежки машини за периода на лечение с този медикамент, тъй като са възможни симптоми на замаяност, влошена концентрация и объркване.

Взаимодействие с други медикаменти

Препоръчва се избягване от съвместен прием с други лекарства, които съдържат дулоксетин.
С цел избягване на животозастрашаващи епизоди се препоръчва повишено внимание при пациенти, които са лекувани с МАО-инхибитори, болкоуспокояващи, бензодиазепини, антипсихотици, антихистамини, трициклични антидепресанти; продукти, повишаващи серотониновите нива, антикоагуланти и антиагреганти.

__
Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 30 капсули по 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *