ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трябва ли да се носи маска на улицата по време на извънредното положение?

Да се носи маска, или да не се носи маска – това е актуалният въпрос днес…

маска
Трябва ли да се носи маска на улицата по време на извънредното положение?

Хроничният недостиг на защитни маски подтикна хората да си ушият сами или вместо това да използват импровизирани средства като шалове и кърпи.

Появиха се и дизайнерски модели маски.

Въпреки това, не се разстройвайте, ако не сте успели да си набавите маска. От една страна, Световната здравна организация заяви, че здравите хора не се нуждаят от маски. Те трябва да се носят само в редки случаи – ако човекът се грижи за пациент с COVID-19 или самият той киха и кашля.

От друга страна, според последни данни пак от сайта на СЗО, маските забавят разпространението на вируса, но не го спират.

Ако човек върви по улицата сам, не е нужно да носи маска

Кога и как трябва да се носят маски, обяснява професора от Катедрата по болнична терапия на университета Сеченовский, доктор на медицинските науки Сергей Яковлев.

Сергей Яковлев

Носенето на маска на улицата е безполезно. Маската, особено ако е за еднократна употреба или от плат, ще се запуши с прах – това е целият ефект. Защото вирусите не летят във въздуха. За разлика от бактериите, те не са живи клетки, а просто инфекциозни частици, които могат да попаднат на различни повърхности. И никой не знае със сигурност къде колко вируси има. Да, проведени са изследвания, които твърдят, че например коронавирусът издържа до 3 дни върху пластмаса. Но как се появяват тези данни? В рамките на няколко дни от повърхността се взема намазка и чрез молекулярна диагностика се определя РНК или ДНК на вируса. Ако се открие геномът на вируса, тогава има вирус. Вирусът обаче вече може да е нежизнеспособен или това да са негови остатъци. Едва ли е възможно да живее толкова дълго. Но да приемем, че около час може да се задържи.

Маските трябва да се носят, когато има близък контакт с хора, които могат да бъдат заразени. Например такава вероятност е метрото, магазина, аптеката. Естествено, че в болниците човек също трябва да носи маска. Ясно е, че тя не може да даде сто процента защита срещу вируса. Вирусът е по-малък от порите на плата. Но все пак една маска е по-добре от нищо. Изключение са професионалните маски, но много малко хора имат такива.

Лекарите, които работят със заразени пациенти в режим на защита от инфекции (не в обикновените болници), получават специални маски. Те не се продават, те се предоставят от епидемиологичната служба.

Известно е, че маската за еднократна употреба е ефективна до 2-3 часа

И тогава, ако вирус попадне върху нея, самата маска ще бъде източник на инфекция.

Какво трябва да се направи, ако маската се носи по-дълго време и няма как да я смените с нова?

Според правилата не е много добре да се пере маската. Разбира се, при изпирането вирусите и бактериите могат да бъдат унищожени. Според последни проучвания обаче, водата, в която се пере маската, трябва да е с температура около 70 градуса. И тези 70 градуса да се поддържат в продължение на поне половин час, за да е сигурно, че вирусът ще умре.

От друга страна, структурата на маската също може да бъде нарушена. Така тя ще стане по-малко ефективна – никой не е правил изследване за това. По-добър вариант – след 2-3 часа носене обработете вътрешната и външната повърхност на маската с антисептик. Или по-често я пръскайте със силен спирт.

Старайте се да сваляте правилно маската. Трябва да се хване внимателно за връзките, да се сложи в найлонов плик, да се завърже и едва след това да я изхвърлите.

И най-важното – не се фокусирайте само върху маската. Вирусът се пренася и чрез ръцете. Например, ако човек, който има коронавирус, живее в същия блок като вас, тогава вирусът ще бъде навсякъде – върху бутоните на асансьора, високоговорителя и дръжките на вратите. Ако не е направена дезинфекция навсякъде, след всяко докосване трябва да третирате ръцете си с антисептик. Или да носете ръкавици.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *