Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шиповете възникват, заради претоварване на коста

Здравейте, преди около четири месеца ми се появи болка в лявата пета от вътрешната страна. След време стана постоянна. А сега от около една седмица сутрин, след като стана, ми е вдървен целия глезен и боли, докато го раздвижа. Ходих на ортопед и ми направиха снимка. Заключението е за наченки на шипно образувание. Мазах с индометацин, но без никакъв ефект. Моля за помощ и съвет!

Тинка Карастоянова – Видин

Шипът е заострен израстък на костта – най- често на петата. Основна причина за появата му е силното натоварване на костта на петата и на меките тъкани. Това натоварване води до възпаление на сухожилието долу на стъпалото, което захваща заоблената част на петата за костта. Ако не бъде премахнато, напрежението върху сухожилието натоварва петата и за да се защити, организмът образува костен шип.

Най-честият признак за наличието на шип е остра болка при първите стъпки сутрин и известно време, прекарано в неподвижно състояние.

ВНИМАНИЕ!

Костните шипове може да са свързани с травми, затлъс­тяване, подагра, лупус, мускулно възпаление, неврологични проблеми (например синдром на карпалния канал), натовар­ване на дъгата на ходилото, усилено спортуване, продължително стоене в изправено положение или ходене пеша.

Среща се най-често при страдащите от алкалоза, артрит, неврит или тендинит.

Костният шип може да бъде причинен и от калциеви отлагания. Повечето хора, страдащи от заболявания на петата, са на средна възраст или с наднормено тегло.

Неудобните обувки също могат да допринесат за усещането на болка. Един­ствено рентгеновото изследване може категорично да констатира костен шип в петата. Наличието му може да доведе до образуването на малки туморчета в окон­чанията на няколко нерва, които са много болезнени.

За облекчаване на болката опитайте упражнения за разтягане, дълбок локален масаж, физиотерапия и билки с противовъзпалително въздействие. Могат да помогнат и масажи с лед по стъпалото. Сменяйте топлите бани на стъпалото със студени. Ако обича­те да ходите или бягате за здраве, опитайте вместо това да карате велосипед или да плувате. Избягвайте да ходите върху твърди настилки като бетон и дърво или твърди подове без килими.

ВПРОЧЕМ!

За облекчаване на болките ще помогнат и бани на ходилото от арника и лайка. Можете също така да увиете билките в кърпа и да ги наложите на засегна­тата област като компрес.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *