Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасна ли е болестта „луда крава”

Болестта „луда крава, която научно е известна, като спонгиформна енцефалопатия по говедата (BSE), е  заболяване, което засяга централната нервна система на добитъка. Това опасно заболяване може да се намери и при човека и е известен, като вариант на Кройцфелд-Якоб болест. Името е взето от имената на двамата лекари научили за съществуването на това заболяване. Причината за болеста „луда крава”е, че хорота консумират месо от заразени животни. Има някои случаи, когато вариант на Кройцфелд-Якоб е открит при хора, които са вегетарианци. До развитието на болеста „луда крава” може да доведе и преливане на кръв, трансплантация на тъкани, заразени хирургически инструменти. Тази болест не може да се пехвърля от човек на човек чрез социални контакти напримир ръкостискане, прегръдка и т.н., човек не може да се зарази дори чрез сексуален контакт.

Симптомите на болеста при човека включват депресия, безсъние и тревожност. Лицата заразени с болеста „луда крава” може да изглеждат като отнесени и с объркано състояние на ума, може да има значителни промени в поведението и личноста. Може да се появат и неволеви мускулни контракции, които са много болезнени. Когато състоянието на човек заразен с „луда крава” се влошава той може да има проблеми с паметта и координацията. Също така е обичайно да изпитва изтръпване на краката, ръцете и лицето. Когато състоянието на пациентна се влоши още повече той може да развие деменция и всичките му физически и умствени способности да отслабнат. През последния етап от болеста човек заразен с „луда крава” изпада в кома, което в крайна сметка води и до смърт. Човек достига до крайния етап в рамките на 6 месеца до една година след началото на симптомите.

Болестта „луда крава“ е изключително опасно заболяване и не е проблем само за лицето, което страда от нея, но и за неговото семейство и приятелите му. Ако вашият любим човек показва някой от тези симптоми, на болестта „луда крава”, се консултирайте с лекар възможно най-скоро. Човек трябва да помни, че най-доброто лечение, което може да се даде на пациента на болестта „луда крава” е любов и морална подкрепа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *