ПРИ ЕКЗЕМА ХИДРАТИРАЙТЕ КОЖАТА

Ще ми кажете ли как да предотвратя обострянето на пролетната екзема?

Ани Георгиева – Стара Загора

Екземата е хронично алергично възпалител­но заболяване на кожата. То протича с периоди на обостряне, които обикновено продължават няколко седмици. Не може да се посочи една-един­ствена причина за появяването на екземата. За нейното възникване и развитие оказват влияние много фактори – и външни, и вътрешни. Но се знае точно какво може да обостри заболяването. Това са емоционални претоварвания, горещото и влажното, или точно обратното – студеното време, смяната на водата, неправилното хранене, „екзотичните” ястия. Козметичните средства също могат да провокират реакция от страна на кожата, особено ако имате предразположеност.

По принцип характерните за екземата обриви по кожата се развиват и на фона на други проблеми: холецистопанкреатит, гастрит, чревна дисбактериоза, увреждания на черния дроб. Не само може да бъде неудобно и грозно, ако ни се появи екзема, но може да бъде изключително дразнещо състояние. Тъй като почти всеки тип екзема обикновено върви ръка за ръка с чувствителна кожа, лечението й може да се превърне в голямо предизвикателство. За щастие има доста средства, които можете да опитате.

Преди да започнете лечението, е важно да запомните, че трябва да избягвате използването на препарати, към които сте алергични. Екзема­та по принцип се смята за алергична реакция на кожата.

  • Цинк – приложете цинков лосион директно вър­ху засегнатата област. Цинкът може да се приема като добавка. Неговото редовно приемане може да подобри симптомите на екземата.
  • Мента – друг вариант е да извлечете сок от ментови листа и пряко да го приложите върху засегнатите части.
  • Хидратация -хидратирайте кожата си всеки ден. Когато е суха, може да изостри състоянието ви. Използвайте сапуни и овлажняващи лосиони след баня.
  • Невен – маслото от невен е един от най-до­брите естествени методи за лечение на екзема и сухота на кожата. Можете да си го приготвите сами или да го купите от аптеката
  • Боровинка – боровинковите листа са много ефикасни за облекчаване на възпалението при ек­зема и придружаващото дразнене и сърбеж.
  • Памучните дрехи и постелки пазят кожата от охлаждане, позволяват й да диша. Избягвайте синтетичните тъкани и вълната.
  • Стрес – доста често появата на екземата е свързана със стреса. Ако винаги се надпреварвате с времето, поради натоварен график, имунната ви система ще отслабне, а това може да причини най- различни заболявания, включително екзема.

Спете достатъчно през нощта и се опитайте да намалите стреса в работата и у дома.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *